Ibland är det mindre roligt att vara lingvist

 

Något gick som bekant rysligt fel i det nyss förlidna valet i Finland. Och man frågar sig då såklart vad lingvisterna gör åt saken. Åtskilliga lingvister har varit politiskt engagerade (vi har tidigare nämnt några här), och oftast givetvis på den Goda sidan. Så man får hoppas att Jussi Halla-aho är undantaget som bekräftar regeln.

Ty medan den sannfinske partiledaren Soini har som bekant bemödat sig om att vara salongsfähig i invandringsfrågan, så har Halla-aho varit en av de mer profilerade xenofoberna. Jag tror man kan säga det utan att hänge sig åt förtal, eftersom han till och med dömts för sin främligsfientlighet. Mot den bekgrunden är det inte roligt att få höra att han (typ) är en av de våra. Hans avhandling från 2006 dryftar nämligen aspekter av urslaviskans morfologi.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ibland är det mindre roligt att vara lingvist

  1. lr. skriver:

    Lingvistens roll är att observera och finna förklaringar, inte att döma. Privat kan man naturligtvis ha vilka språkförsvarande åsikter som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>