Rätt språk vann?

Snart är det vår och därmed melodifestival. För den del av befolkningen som är både hetero och lingvister har ett av evenemangets dragplåster varit det faktum att man får höra språk som annars inte figurerar i medier så ofta. Till och från har Eurovisionen nämligen krävt att bidragen ska framföras på ländernas egna språk, men 1999 släppte man slutligen på det kravet.

Av 192 deltagande låtar 1999-2006 har därmed 124 varit helt eller delvis på engelska (undantagandes Storbritannien, Irland och Malta, som ju har engelska som officiellt språk), medan bara 70 har varit helt eller delvis på inhemska språk. (Intressant nog hittar vi även åtta bidrag helt eller delvis på ett språk som varken är engelska eller ett inhemskt språk).

Ett enda land har konsekvent valt att fortsätta med sitt eget språk, nämligen Spanien. Frankrike och Portugal har nästan alltid gjort det, och Israel och Kroatien har oftast gjort det.
Turkiet, Bosnien, Polen och Schweiz står och väger, men övriga deltagare har i de flesta fall föredragit engelska.

Åtta länder har aldrig någonsin framträtt med sitt eget språk varav fyra nordiska (Norge sabbade den nordiska enigheten genom att en enda gång välja norska) samt Estland, Lettland, Rumänien och Nederländerna.

Bilden påminner med andra ord ganska mycket om hur engelskan började sitt segertåg i Europa, såtillvida att länder i norr gick i bräschen, medan sydeuropéerna var mer svårcharmade.

Funkar den då, strategin att sjunga om hjärta och smärta på utrikiska? Jorå, låtar på engelska hamnar typiskt på elfte plats, medan låtar på inhemska språk kommer två placeringar längre ner.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rätt språk vann?

  1. Rickard Franzén skriver:

    Mest udda språk vinner

    Se även detta inlägg om minoritetsspråksfestivalen

    http://ling-map.ling.su.se/blog/blog_nk.php?q=54

  2. Pingback: Republikens andra inhemska språk till Baku | LINGVISTBLOGGEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>