Lyssna på Micke 16 april

”Hur avskaffas ett språk?

- möte den 16/4 2011

Mikael Parkvall, känd lingvist och författare till ”Lagom finns bara i Sverige”, berättar om hur ett språk avskaffas. Diskussion och frågor.

Plats: Katasalen, Sveav. 41, Stockholm – tid: 13.00 – 14.30. Inträde: 50 kronor.
Arrangörer: Språkförsvaret och ABF.”

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lyssna på Micke 16 april

 1. Henrik R. skriver:

  beslut

  Ett sätt att avskaffa ett språk är ju att helt sonika bestämma att det inte är ett språk utan en dialekt, till exempel. Eller att straffa dem som talar språket, på något sätt. I olika sammanhang har jag argumenterat för att det finns regionala språk i Sverige som för närvarande håller på att elimineras på dessa sätt.

 2. Eric skriver:

  Film?

  Kommer detta att filmas på något sätt? Jag är väldigt intresserad men råkar vara i Berlin just den dagen..

 3. Per-Åke Lindblom skriver:

  Filmning

  Svar till Eric

  Vi ska diskutera om seminariet ska filmas eller inte. Det brukar dessvärre vara förenat med vissa extrautgifter. Jag återkommer om vi fattar ett positivt beslut.

  Till Henrik R.

  Ordet "avskaffa" implicerar en agent och ett objekt: någon avskaffar något. Ett språk kan förmodligen avskaffas på flera olika sätt. Företrädare för en språkmajoritet kan förbjuda eller hindra användningen av ett minoritetsspråk; man kan avskaffa ett språk som undervisningsspråk, och; man kan frivilligt avskaffa ett språk genom ett kollektivt beslut – se fallet yaaku. Det är vad jag kan komma på just nu. Det ska bli spännande att höra hur Mikael tacklar frågan.

 4. Eric skriver:

  Ok

  Ok, då håller jag tummarna och väntar!

 5. Maria skriver:

  Jag kommer naturligtvis! Betalar man vid ankomst eller kan man förköpa?

 6. Per-Åke Lindblom skriver:

  Biljettköp

  Maria,

  man köper biljett på plats. Hoppas alla Mickes beundrare får plats!

 7. Per-Åke Lindblom skriver:

  Seminariet spelades in

  Seminariet med Mikael Parkvall har spelats. Nu återstår bara att få upp filmen till YouTube. Vi har haft en del tekniska problem, eftersom vi är noviser på området, men vi har gott hopp om att lösa dessa. Vi återkommer när det är klart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>