De som tro på henne skola säkerligen icke förgås!

Idag är inte bara dan då isolatspråket takelma dog ut (1963) och August Schleicher försvarade sin doktorsavhandling (1846). På sajten www.godchecker.com har man som ”deity of the day” valt att uppmärksamma ingen mindre än Inanna, syntaxens och semantikens gudinna i den sumeriska mytologin.

Samma sajt beskriver även två andra språkgudar – den muskogiska Sint-Holo och den västafrikanska Legba. Respect!

4 kommentarer till De som tro på henne skola säkerligen icke förgås!

1. Henrik R. skriver:

Oden?

På hemmaplan har ju Oden varit en riktig run-gud, och om jag inte tar helt fel så har Ganesha en liknande status på sina håll. Att skriva har ju historiskt sett varit mystiskt och kraftfullt… tråkigt att vi moderna språkvetare inte förknippas med sådana konnotationer.

Jo, skrift har ju  folk hyllat på lite olika håll. Det var delvis därför jag tyckte det var skojigt att det fans språkgudar som inte var kopplade till skrift.

Samma sajt nämner också CadmusZi-GuWen-ChangPhilyraNabuItzamnaFu-Xi och Cecrops som skriftgudar. En del uppfann till och med skriften för sin respektive flock.

3. Rickard Franzén skriver:

åkallan

Det är ju hon som åkallas i tv-kultisen Boktipset ju!

ni-nanna-na-ni-na

4. Åsa skriver:

På ett annat ämne...

Liten grej om uttalet av lakrits, var gränserna för uttalet går någonstans och hur mycket som beror på dialekt, sociolekt och idiolekt. Lite hemmagjord fonetik iofs, men alltid roligt med sådana frågor (mitt sätt att uttala det är dock rätt sätt ;)).