Vi har mer snö nu än på många vinters

Det är nåt särskilt med det där med att pluralisera substantiv på -er, tycks det. Vi har tidigare talat om slarvers och spjuvers, och på sista har jag reagerat över genre (ett substantiv som ju, om man bortser från den tosiga stavningen, slutar på -er).

Inte bara i medier, utan också av närstående, har jag hört pluralformen genres i utsträckningar som jag inbillar mig är högre än tidigare (och då umgås jag ju ändå bara med bildat folk, bevars).

Om man undersöker saken i dagstidningstext, så visar det sig att jag inte är helt ute och cyklar. Det ska sägas med en gång att genrer dominerar kraftigt, och genres ligger på någon procent eller så (efter det att man sorterat ut genitivformer som denna genres uttryckssätt och liknande). Men trenden verkar vara stigande. Faktum är att jag inte hittat något enda dagstidningsbelägg för -s tidigare än 1995, och därefter inget förrän 2001, medan -s-formerna uppnår 0,9% år 2001, och 1,2% 2002, om än bara 0,56% hittills i år. (Jag har inte räknat det mindre vanliga genrar, men det kan vara värt att påpeka att det också existerar).

Nu kan jag ju inte bevisa att nätskribenter ligger före professionella journalister i språkutvecklingen, men de torde väl åtminstone vara mindre påverkade av preskriptivism. Som vi påpekat tidigare är det lite vanskligt att räkna nätträffar utan vidare, men jag tror jag fick större träffsäkerhet  genom att söka separat på ordkombinationer som olika genres, många genres, flesta genres, med flera). Då blir andelen s-former 3,3%.

Så inbillar jag mig att de vilkas skrift allra mest liknar talspråk skulle vara bloggare, och man använder googles begränsing till bara (svenskspråkiga) bloggar, så kommer man på samma sätt upp i 8,9% genres.

Så jag misstänker att formen genres är vanligare i talspråk än i skrift, och att dess förekomst är tilltagande.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Vi har mer snö nu än på många vinters

 1. Edvin skriver:

  Jag tycker det är intressant att, utan att överdriva, alla lärare på lingvistiken som jag har hört pluralisera genre har sagt genrar.  Det låter lite barnspråk i mina öron.

 2. Anna K. skriver:

  För vissa verkar detta plural-s ha gått varvet runt. Det som upplevs som vanligast för dem har så att säga blivit normen.

  Jag jobbar på ett företag som tillverkar babyprodukter och någon som hade besökt vår webbplats mejlade och påpekade i vänlig ton att vi skriver fel. "För det heter väl babysitters (möjligen babysitter) och inte babysittrar." Jag blev lite förvånad över att någon faktiskt ville "rätta" en korrekt pluralform. Kanske hade hon slagit i Norstedts svenska ordbok men inte i SAOL?

 3. xzpq skriver:

  Andra ord med där s-plural blivit väldigt vanligt

  Jag retar mig på alla som säger designers och partners. (Men inte t.ex. målares eller snickares.)

  Det har blivit så vanligt så att SAOL har tagit med denna pluralformen, men rekomenderar att man använder oböjd form.

 4. Stefan Holm skriver:

  Förfäras ej du lilla hop

  Hmm, undrar hur genres-folket tänker sig best. f. pl. – 'genresarna', 'designersarna'?

  Annars finns det strimmor av hopp, om man tittar lite över tid: I mina tonår var (tror jag) party ett relativt nytt lånord och det var städse parties som gällde i flertal. Men mina båda söner började 25-30 år senare gå på partyn (regelmässig svensk plural för flerstaviga neutrer slutande på obetonad vokal).

 5. Mikael Parkvall skriver:

  Förmodligen anpassas lånord i mindre utsträckning ju bättre talarna är på utrikiska, men som Stefan Holm observerar sker det trots allt fortfarande. En uttalsmässig parallell från ungefärligen samma period som har slagit mig ibland är att Pistols, Ebba och KSMB när de dök upp ansågs spela pank, men ganska kort tid därefter (och fortfarande) punk.

 6. Stefan Holm skriver:

  Hot på närmre håll?

  Då hoppas vi, Mikael, att du inte är alltför bra på utrikiska. Kommer du hem från din exil och säger [gæ:ə], så vet vi i så fall inte, om du (genom variationer av övergången æ>ə på nanonivå) menar gata, gapa eller gåva.

 7. Östen Dahl skriver:

  Sjanger

  Genre måste höra till svenska språkets minst ljudenligt stavade ord. Det är bara de två sista bokstäverna som uttalas som de brukar göra och de står i fel ordning. Ändå stämmer inte det svenska uttalet något vidare med originalspråkets. Låt oss följa norrmännens exempel och stava det sjanger, det är ju så vi säger.

 8. David skriver:

  -en

  Stefan: en som använder genres i obestämd plural (vilket inte jag gör) kan väl använda genresen (sjangersen) i bestämd plural. Bootsen, jeansenfansen och kidsen fungerar ju alldeles utmärkt. Och designersen (best. pl. av designer) skapar ju en tydlig boskillnad gentemot designerna (best. pl. av design).

 9. Martin Persson skriver:

  Jag hörde för övrigt formen "klammers" paa fullaste allvar för naagon vecka sedan.

 10. Stefan Holm skriver:

  Gör inte ont värre

  Ett litet aber, David, med ditt förslag är, att best. pl. på -en i övrig svenska är reserverad för neutrer, som slutar på konsonant. Därför duger måhända fansen, kidsen, kexen (och ev. bootsen och jeansen, som väl inte har någon singular eller uttalat genus utan kommer i par).

  Men i realgenus såsom genre och designer gör det (i mina öron) dubbelt ont, om man först envisas med ett plural-s och sedan lägger ett neutrum-en ovanpå. Det gör bara hälften så ont, om man härmar andra ord i reale, som slunkit igenom tullen, typ bebis-arna

 11. Clabbe skriver:

  Hur uttalar man genres på svenska?

  Ofta funkar stil lika bra, även om genre känns mer övergripande.

 12. Edvin skriver:

  [ˈɧaŋːɛʂ] antar jag.

 13. jp skriver:

  @Edvin

  Edvin, skulle även en skåning uttala genres som [ˈɧaŋːɛʂ]? Och hur skulle en norrbottning uttala det?

  Nä, uttalet av genres är detsamma som för det reguljärt stavade (icke-existerande ordet) "sjangers", oavsett hur detta manifesteras i regiolekterna.

 14. Calle skriver:

  Uppfattas som plural?

  Jag minns från högstadiet att en klasskamrat till mig hade missuppfattat ordet genre och trodde att det stavades (och uttalades därefter) schangler. Frågan är om hon trodde att det var en pluralform av schangel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>