Framgång för Anders och Frasse

Karin Bojs rapporterar i dagens nummer av DN att brittiska inrikesdepartementet har beslutat att sluta testa socialbidragstagare med de lögndetektorer som tidigare kritiserats av de svenska fonetikerna Anders Eriksson och Francisco Lacerda i den nu famösa artikeln "Charlatanry in forensic speech science: A problem to be taken seriously".

Lögndetektorerna visar sig nämligen (surprise surprise) inte fungera. (Läs tidigare blogginlägg om detta här.) DN-artikeln finns inte på nätet men man kan läsa om det i The Guardian. Grattis Anders och Frasse till denna framgång!

– Lite besserwissrande dock: det var inte inrikesdepartementet (som det står i DN-artikeln) utan "Department for Work and Pensions", alltså arbets- och pensionsdepartementet, som fattade beslutet. Om något ska kallas "inrikesdepartement" i Storbritannien är det väl närmast Home Office.

En kommentar till Framgång för Anders och Frasse

1. Andrea Kiso skriver:

ingen självklarhet

Strålande!

Så bra också att forskarna inte drog tillbaka sin artikel när de hotades med stämning av företaget och att de inte blev pressade av universitetsledningen att göra så. Det borde vara en självklarhet kan man tycka men en föredetta kollega som jobbar nu på universitetet i Sheffield berättade om liknande fall i England där forskarna drog tillbaka kritiska artikel på grund av tryck både från näringslivet och universitetsledningen.