Indiana Jones-lingvistik?

Den senaste språknyheten som valsar runt i världsmedia handlar om ett nyupptäckt sinotibetanskt språk vid namn koro som talas i en avlägsen del av Indien. Här är en video om språket. Man blir dock något betänksam när det visar sig att den expedition som beskrivs där har ordnats av National Geographic och de involverade lingvisterna är samma personer som framträdde i filmen The Linguists. Det visar sig vid närmare undersökning att även om videon ger intryck av att det var under denna expedition som språket upptäcktes så har koro varit känt åtminstone sedan 2005, något som framgår av denna Ethnologuesida. Hela historien har något av Indiana Jones över sig. Jag har inte hittat några svenska omnämnanden av den, med de kommer säkert snart. Däremot har någon redan hunnit skriva en artikel i svenska Wikipedia om koro.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>