Göteborgskan erövrar västkusten?

För ett par dar sen kunde man läsa i DN att göteborgskan breder ut sig och det sker "ganska fort längs västkusten" enligt Jenny Nilsson på Institutet för språk och folkminnen ("folkminne" står det i DN-artikeln). Framför allt gäller det platser som Stenungsund och Kungsbacka. Fenomenet är ganska ovanligt, sägs det, för annars brukar det vara huvudstadens språk som breder ut sig.

Den som läser artikeln kan lätt få intrycket att det bara är en tidsfråga innan göteborgskan möter oslodialekten vid Svinesund — i synnerhet om man inte har klart för sig avstånden. Västkusten är ganska lång — det är 30 km från Göteborg till Kungsbacka och 45 km till Stenungsund, sen är det ytterligare ungefär 13 mil till norska gränsen. De orter som nämns som starkast påverkade ligger faktiskt inom Storgöteborg enligt SCB:s definition, och precis som det står i artikeln bidrar pendling och utflyttning från Göteborg till kranskommunerna till att det rörs om i den språkliga grytan — men mycket längre än pendelavståndet når nog inte inflytandet. Jag brukar själv ibland vistas precis på gränsen för Storgöteborg, på Tjörn strax väster om Stenungsund, och denna plats som på 50-talet innan bron kom var en total avkrok börjar alltmer kännas som en göteborgsk förort — vilket förstås har fört med sig att man ganska sällan hör det riktiga tjörnmålet som kanske inte är i klass med älvdalska men ändå nog kan vålla utsocknes vissa förståelseproblem.

För övrigt brukar det ibland framställas så att folk numera mest talar "regionala standardspråk" som då tänks vara mer eller mindre gemensamma för ett större område. Men om så vore fallet skulle den utveckling som man nu menar sig kunna observera på västkusten redan vara fullbordad: man skulle tala likadant i hela Västra Götalands län och en bit av Halland. Så är nog ännu inte fallet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Göteborgskan erövrar västkusten?

 1. Marit skriver:

  Regionalisering

  Och dessutom är det ganska vanligt att större städer som inte är huvudstäder påverkar kringliggande orter språkligt. I Norge har man kommit längre med att studera den pågående regionaliseringen, och det är ganska klart att Bergen, Trondheim och andra städer påverkar sina regioner och att centrumhoppningen är ganska tydlig. Utanför östlandsområdet är det inte huvudstaden som påverkar, även om det har pågått en diskussion om i vilken mån bokmålet spelar en roll.

  För att ta ett exempel: i Tröndelag, alltså den landsdelen som har Trondheim som centrum, har det personliga pronomenet för första person singuar  i vissa dialekter haft formen 'eg'. I Trondheim heter det 'æ', och det är 'æ' som nu håller på att ta över i hela landsdelen, inte 'jæi' som det heter i Oslo (och i bokmål). Och omkring Bergen sprider Bergens bakre /r/ ut sig, bland annat – och den har man alltså INTE i Oslo. Så det som sker omkring Göteborg passar in i samma mönster.

  Man borde forska mera på regionaliseringen även i Sverige, tycker jag. Just nu sker det stora ändringar i talspråket, eller åtminstone i utbredningen av vissa drag, och det är ju jättespännande. Till exempel i det sydvästra hörnet av Skåne verkar det vara så att drag från Malmö sprider sig, även till Lund, eftersom Malmö har högra status än Lund bland yngre människor. Men hur är det med Landskrona? Trelleborg? Blir även dessa städerna påverkade av Malmö, och i vilken mån påverkar de själva bonnlandet omkring? Vilken tendens är starkast?

 2. Martin Persson skriver:

  Instämmer med Marit. Som exempel från södra Skåne kan nämnas min farmors mormor som (enligt uppgift) sa uga och hymm. Två generationer senare sa min farmor vicka och himm. Det kan knappast beskrivas som påverkan från huvudstaden. Det är först mina släktingar födda på 60-talet och framåt som har övergått till vecka och hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>