Hur många s ryms i ett ord?

Jag är just nu på Erasmusutbyte i Bern i Schweiz och bor hos vår tidigare doktorand, numera professor Bernhard Wälchli, som visar sig ha adressen Stoossstrasseja det stavas faktiskt så, med sex s och två o. Någon som hette Stooss har fått en gata uppkallad efter sig och det blir alltså Stooss + strasse. I Tyskland skulle det ha stavats Stooßstrasse men schweizarna estimerar inte den speciella tyska bokstaven ß, däremot har man inga betänkligheter mot att skriva tre s i rad.

Detta leder osökt tanken till den skånska orten Råå med vattendraget Rååån, där man enligt uppgift kan fånga Råååål. (Nåja, man kan ju sätta in bindestreck för att göra det läsligare.)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur många s ryms i ett ord?

 1. lapher skriver:

  Tysk rättstavning

  I överensstämmelse med den fr.o.m. 1996 gällande tyska rättstavningsreformen har tyskarna heller inga större betänkligheter mot att i sammansatta ord låta tre vokaler eller konsonanter stå bredvid varandra. Exempelvis går det att se gatunamn som "Kongressstraße" där tidigare stod "Kongreßstraße." (Wikipedia: http://is.gd/br716)

  Det finns också de som hela tiden hårdnackat vägrat rätta sig efter reformen. Satirtidskriften Titanic är ett exempel.

 2. Martin Persson skriver:

  Jag är lite förtjust i estniska jäääär 'iskant' och vill slå ett slag för zoooordning 'djurparkskaos', men bevare mig från brännnässlor.

 3. Andrea Kiso skriver:

  Stooßstraße och Kongressstraße

  Just det. 'Stooßstraße' och 'Kongressstraße' skriver de tyskar som gillar (och känner till) reformen. Detta är en regel som man kan gå med på tycker jag, till skillnad från alla fånigheter som gjordes med Groß- und Kleinschreibung (stor- och småskrivning) och särskrivning.

 4. Martin Persson skriver:

  Sibilanter på alla håll och kanter

  Det slår mig nu att jag, då jag tog en påskpromenad i mina gamla hemtrakter, fick syn på en någorlunda officiell karta över nyss nämnda trakter. Där stod det "Mossstigen." Smygteutonifiering eller klumpedunseri?

 5. C2 skriver:

  Cirka 10 minuters gångväg från Institutionen för lingvistik kan man hitta en gata kallad Professorsslingan (på tal om många <s> i just gatunamn). Dock verkar just s-antalet varit lite oklart för den som tillverkade denna skylt.

 6. Martin Persson skriver:

  S-rikt i Stockholm

  Jag vet att jag lämnar Östens ämne här, men här i Stockholm ligger också Staffan Sasses Gränd och Assessorsgatan. Hedersomnämnande: Vivstavarvsvägen (och kanske Warfvinges väg för stavningens skull).

 7. Lugubert skriver:

  eeee

  Jag är rätt förjust i den nederländska havsanden zeeeend. Den slår dock inte beträffande kvoten vokaler:konsonanter den italienske läderhandlaren cuoiaio.

  Jag var inte gammal när någon på danska informerade mig om Anguilla anguilla från det lilla vattendraget genom Raus som Raaaaaaaal.

 8. Tobias skriver:

  Mer estniska

  Apropå det estniska jäääär:

  När jag läste estniska fick vi lära oss, som lite kuriosa, frasen "kuuuurija istus töööös jääääres", dvs "månforskaren satt på arbetsnatten på iskanten". =) Slå det!

 9. André Grisell skriver:

  Zoooooorganisk

  Den här har jag själv fått godkänd av Språkrådet:

  Kolväteföreningar – organiska ämnen

  Ej kolväteföreningar – oorganiska ämnen

  Oorganiska ämnen i ägg – oooorganiska ämnen

  Oorganiska ämnen i djurägg – zoooooorganiska ämnen

  Se där – sex o i rad! Jag undrar om det ta mig fasen inte är världsrekord, men Guinness' ville inte ta in den.

  Raaaaaaaal är däremot inte godkänt eftersom det inte följer stavningsreglerna.

 10. André Grisell skriver:

  Svåruttalat?

  Om ett äpple är från Irkutsk så kan man ju säga att det är ett irkutskskt äpple.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>