Sjukt Lokal Lokal-TV

Många minns säkert genren ”turkhits” som var stor för ett antal år sedan, med ”Ansiktsburk” som största succé.

Nu har kamrat Hedvig funnit en uppföljare i ”Sjukt Lokal Lokal-TV”, som hyllar den lokala televisionen i Malax i Österbotten. Det förrädiska är att reportagen har textats nästan rätt, vilket invaggar tittaren/läsaren i viss säkerhet, men så brister textaren rätt som det är ut i (medvetet, såklart) felaktiga textningar som får en att undra vad det var man egentligen hörde. Jag kanske är lättroad just idag, men stundtals tyckte jag det var tämligen hillariöst. Några exempel är ”rökcigg” tre minuter in i detta klipp, eller frågan ”Var du här i fjol eller Hawaii” vid 3:35.

I del två återfinns frågan ”Du tycks åtminstone fista några måsar?” vid 3:55.

Det tredje avsnittet låter oss lära känna Yukon Nylon (4:05), samt upplyser oss om att man kan rösta på Disco i Kungshamn i lokalvalet (2:00).

I fyran kan särskilt intervjun på stormarknaden vid 2:13 rekommenderas.

Bortsett från det rena underhållningsvärdet är det förstås trevligt att få höra centralösterbottnisk dialekt, som ju annars sällan anträffas i det svenska medielandskapet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Sjukt Lokal Lokal-TV

 1. Martin skriver:

  Det här är helt fantastiskt roligt!

 2. Marit J skriver:

  Men jag undrar inte vad jag egentligen hörde; jag undrar hur det kan vara så svårt – för textaren?

 3. Emil skriver:

  Polonäs

  Överlägset roligast var när bandet talade om att de skulle spela en bolognaise!

 4. "Illiterat" skriver:

   "Hillariöst"?

 5. Mikael Parkvall skriver:

  Är man tillräckligt tuff får man använda även ord som inte finns.

 6. Christian R Conrad skriver:

  Största hit?

  "Ansiktsburk som största succé"? Nää, var inte Hatten är din (sv.wikipedia.org/wiki/Hatten_är_din) både först och störst?

 7. Mikael Parkvall skriver:

  Mitt minne är att "Ansiktsburk" var först, och det håller vår vän Wikipedia med om.

 8. Christian R Conrad skriver:

  Jepp jepp

  Mysko, att jag missade den så totalt. Beror förhoppningsvis inte enbart på min tydligen begynnande senilitet, utan kanske mer på att jag levt/lever mitt liv ånn-lajn till stor del på engelska; Hatten kanske bara hade större internationell genomslagskraft än Burken. Eller nå't.

 9. jukk skriver:

  "Centralösterbottnisk dialekt" skulle jag inte direkt kalla det. Det är människor som vanligen talar en centralösterbottnisk dialekt, men som gör sitt yttersta för att prata "fint" i TV. Skulle de tala rent folkmål så skulle ingen förstå ett skvatt.

 10. Mikael Parkvall skriver:

  Det är nog sant. Jag tänkte mest på att det för rikssvenska öron ändå sticker ut mer än den finlandssvenska som man vanligen exponeras för hitom ÖStersjön.

 11. Mikael Parkvall skriver:

  Av en ren slump upptäckte jag idag att vi hängivna fans även kan tjacka en tischa med malaxiskt lokaltevemotiv för att manifestera vår beundran:

  http://www.tshirtsidan.se/?p=prod&pid=85

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>