Språkvård förmildrande omständighet i misshandelsmål

I Metro kunde man den första april* läsa en artikel om att barnmisshandel numera bedöms mildare av svenska domstolar än tidigare. Trots datumet verkar artikeln seriös. Det berättades om ett rättsfall från 2009:

En mamma slår sina båda pojkar. En av dem, tio år gammal, får flera örfilar så att han börjar blöda från näsan. Domen: Ringa misshandel. Villkorlig dom och dagsböter. Rätten skriver: ”Syftet med slagen har inte i första hand varit att framkalla smärta utan att få pojkarna att vårda sitt språk. Detta (…) bör i förevarande fall påverka rubriceringen.”

I allmänhet har jag inte så stor sympati med de som tycker att domstolar dömer för milt men här är det ändå rätt uppseendeväckande att språkvårdsambitioner anses ursäkta fysiskt våld. Förmodligen handlade det inte om att pojkarna sa "jag såg han" eller något liknande utan om någon form av vad en av våra partiledare brukar kalla "grovt och kränkande språkbruk".  Men steget från verbal aggression till fysisk sådan får väl ändå anses vara en upptrappning. De flesta av våra språkpoliser är lyckligtvis rätt fredliga av sig.

– Jag har inte lyckats hitta någon annan dokumentation om det här rättsfallet.

*sid 10

3 kommentarer till Språkvård förmildrande omständighet i misshandelsmål

1. Martin Persson skriver:

Man baxnar. Är inte själva huvudtanken med barnmisshandel att den sker i uppfostrande syfte och att smärtan är ett medel och inte ett mål? Vad jag förstår är det medlet  - smärtan – som är förbjudet sedan 30 år oavsett vilket mål förövarna anser sig ha. Det här öppnar nya möjligheter: varenda restaurang- och butiksägare i hela landet kan komma att få blöda mycket näsblod framöver.

2. Clabbe skriver:

Det kan även bero på att den misshandlat barnen var kvinna.  Forskning visar ju att kvinnor bedöms mildare än män.

3. Johan skriver:

Re: Clabbe

Nej, det har absolut ingenting att göra med att det uttryckligen står i domen att syftet anses vara en förmildrande omständighet.