Lära sig engelska eller bli av med sitt barn

Jag insåg just att jag glömt posta en sak som jag tänkte posta för ett tag (6 mån) sedan. Så det kommer nu istället.

Cirila Baltazar Cruz, en kvinna som är olaglig invandrade i USA och som endast talar Chatino, fråntogs sitt barn eftersom hon ansågs vara en dålig förälder som (bland annat) inte lärt sig engelska. Det har visats sig att fler kvinnor fått välja mellan att lära sig engelska eller förlora sina barn.

Tar och citerar lite om ni inte orkar läsa allt.

"Still, despite DHS statements to the contrary, language seems a central issue in the state's case against Baltazar Cruz. It wouldn't be the first time this has happened in the U.S. In 2004 a Tennessee judge ordered into foster care the child of a Mexican migrant mother who spoke only an indigenous tongue. (Another judge later returned the child to her family.) Last year, a California court took custody of the U.S.-born twin babies of another indigenous, undocumented migrant from Oaxaca. After she was deported, the Oaxaca state government's Institute for Attention to Migrants fought successfully to have the twins repatriated to her in Mexico this summer."

"One of DHS's apparent fears is that an infant isn't safe in a home where the mother can articulate a 911 call solely in a language spoken only by some 50,000 Oaxacan Indians. Bauer points out that children have been raised safely in the U.S. by non-English-speaking parents for well over a century. Had they not, thousands of Italians and Russians would have had to leave their kids with foster care on Ellis Island. "Raising your child is one of the most fundamental liberties, and it can only be taken from you for the most serious concerns of endangerment," says Bauer. "Not speaking English hardly meets that standard."

Påminner mig om min väns dystopiblogg. Jag vet att jag ska vara nån form av rep. för ungdomen, men ibland undrar en om det inte blir värre å värre.

3 kommentarer till Lära sig engelska eller bli av med sitt barn

1. Jan Wiklund skriver:

Ett tips till Björklund

Ja, just det

2. inga johanson skriver:

english is crazy

Vad sjunger Pete Seeger ?

What does a Humanitarian eats?

chatino

Upplysningsvis är chatino ett eller möjligen (enligt Ethnologue och  internationella standardiseringskommissionen) sex språk som tillhör otomanguefamiljen med sammanlagt sisådär 23000 talare . En uppbygglig mening knyckt från Wikipedia:

N-da nu xni' ndaha ska ha xtlya ?i nu 'o.
    con-give the dog lazy one tortilla Spanish to the coyote

'The lazy dog gave a sweetbread to the coyote.'

Detta verkar kanske inte ha så mycket med de humanitära aspekterna på saken att göra, men det är alltid bra att veta något mer om språk än bara namnet.