Bo

Enligt Unesco riskerar hälften av alla språk att dö före 2100, vilket innebär en försvinnandetakt på ungefär ett språk i veckan. Även om det inte skulle gå fullt så fort är det tydligt att endast en bråkdel av de här fallen uppmärksammas i världspressen. Senast som jag kommer ihåg det hände det för två år sen, när den sista talaren av eyak dog i Alaska. Nu skriver världspressen om att språket bo eller aka-bo har dött ut på Andamanerna (en ögrupp utanför Burmas kust som tillhör Indien). Källan verkar vara organisationen Survival International

 
Urbefolkningen på Andamanerna är förstås intressant på flera sätt. Deras förfäder tros ha kommit med den första spridningsvågen från Afrika för kanske 65000 år sen, och var länge isolerade från omvärlden. Åtminstone en grupp, sentinelesiska, lyckas fortfarande hålla sig isolerade och man vet inte om deras språk är släkt med övriga språk på Andamanerna (och det är faktiskt också osäkert om dessa är släkt med varandra). Bo tillhörde den grupp på ursprungligen tio språk som brukar kallas "Great Andamanese". De här grupperna har decimerats mycket kraftigt efter att öarna koloniserades och uppges nu bara bestå av ett femtiotal individer. Vilka av språken som fortfarande talas är något oklart, det som verkar livaktigast är (aka-)jeru. Osäkerheten i informationen kan illustreras med att bo  redan år 2000 dödförklarades av Ethnologue. 
 
En sak som kan vara lätt att missa i den här historien är distinktionen mellan "Andamanese" och "Great Andamanese". Det finns alltså fler andamaneser än de femtio "storandamaneserna", fast inte heller de är särskilt många (ett halvt tusen eller så). 
 
Många artiklar som man hittar på nätet talar om att bo är ett "urgammalt språk" och att språket, liksom stammen, var 65000 år gammalt. Detta är förstås nonsens. Både svenskar och andamaneser härstammar från samma utvandring från Afrika, skillnaden är mest att andamaneserna har befunnit sig på samma ställe sen dess och inte tycks ha beblandat sig med övriga delar av mänskligheten. Hur länge bo-stammen och deras språk har varit distinkta från övriga storandamanesiska grupper och språk går förmodligen inte att säga. Det är högst osannolikt att skilsmässan ägde rum redan vid ankomsten till öarna, eftersom språken verkar ha varit ganska nära besläktade (till exempel var pronomina "nästan identiska", säger Wikipedia).
 
Här finns en artikel om andamanesiska språk av Lundalingvisten Niclas Burenhult.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bo

 1. Harald skriver:

  Andamanesiska

  Great Andamanese språken är ett dialektkontinuum, alltså väldigt nära släkt. Det är högst otroligt att det skulle gå att bevisa släktskap mellan dem och Jarawa-Onge eftersom de är mkt olika. Tidiga andrahanduppgifter gör gällande att Sentinel var mutually intelligible med Onge (men i rapporter om senare kontaktförsök är detta oklart) och fysiska likheter dememellan pekar i riktning mot att Sentinelesiska är släkt med Jarawa-Onge familjen.

 2. Östen Dahl skriver:

  Reserverade vaktposter

  Vad Harald säger förklarar varför Ethnologue påstår att sentinelesiska är "similar to Önge". Ethnologue  säger också, diplomatiskt, att sentineleserna är "reserved toward outsiders".

  Man kan också fundera på beteckningen "unik" på bo. Om bo var en av tio närbesläktade varieteter var det väl knappast unikt. Andamaneserna i gemen kan däremot kanske sägas vara unika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>