Tvåspråkigheten ännu inte uträknad i Finland

I förra veckan var jag en sväng i österled, och kom där bland annat i kontakt med ”den finlandssvenska tankesmedjan” Magma.

De har bland hyfsat nyligen annat producerat en enkätundersökning om den finländska befolkningens inställning till det svenska språket.

Det visar sig att 74% av befolkningen (helt eller delvis) håller med om att svenskan är en ”väsentlig del av det finländska samhället”, och nästan lika många tycker att det vore synd om svenskan skull dö ut i Finland.

Drygt två tredjedelar tror att Finland har såväl ekonomisk som politisk nytta av sin tvåspråkighet.

85% tycker att ledande politiker borde kunna svenska, medan bara hälften anser att språket borde fortsätta vara ett obligatoriskt skolämne. (Månne för att det är det lättare att ställa krav på andras språkkunskaper än på sina egna?).

Undersökningen inkluderar även motsvarande resultat från för ett drygt decennium sedan, och noteras kan att inställningen inte undergått några drastiska förändringar.

På det hela taget får man väl säga att läget, givet omständigheterna, hade kunnat se betydligt värre ut ur svenskans synpunkt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>