Hur långt kommer man med 800 ord?

I Metro (länk till PDF här, gå till sida 6) kunde man idag läsa att brittiska ungdomar "enligt en ny brittisk studie" bara använder 800 ord i det vardagliga talet. Nu är det så att man knappast kan säga någonting vettigt om man håller sig till 800 ord. Det kan demonstreras om man går till den här förteckningen över engelskans 1000 vanligaste ord, baserad på en talad korpus. Här är tio ord som jag spontant kom på och som inte finns i listan, trots att de borde vara tämligen nödvändiga även för dagens ungdom: boss, whisky, wine, mouth, ear, nose, grandmother, flight, math, screen - man kan fortsätta ganska länge. Det verkar alltså tämligen osannolikt att påståendet skulle stämma, och till Metros heder får sägas att de har konsulterat Olle Josephson, som ställer sig tämligen tvivlande. Men man undrar ändå vad som ligger bakom det hela — finns det verkligen en sådan undersökning?Så jag gick till den uppgivna källan — nätversionen av Daily Mail – och fann att artikeln handlade om några uttalanden av Jean Gross, som sägs vara brittiska regeringens rådgivare i frågor rörande barns språk (i Times sägs hon också ha den egendomliga titeln "communication czar"). Hon påstår enligt artikeln mycket riktigt följande:

'Teenagers are spending more time communicating through electronic media and text messaging, which is short and brief. 'We need to help today's teenagers understand the difference between their textspeak and the formal language they need to succeed in life — 800 words will not get you a job.'

The majority of teenagers should have developed a broad vocabulary of 40,000 words by the time they reach 16. Linguists have found, however, that although they may understand thousands of words, many choose to limit themselves to a much smaller range in regular conversation and on a daily basis could use as few as 800 terms.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur långt kommer man med 800 ord?

  1. Östen Dahl skriver:

    Rättelse

    För sida 6 i Metro, läs sida 4.

     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>