Bokslut för det onämnbara decenniet

Som tidigare har noterats här på bloggen, hade det nu avslutade decenniet så länge det pågick inte någon riktigt accepterad beteckning. Men det bättrade sig lite mot slutet. Med hjälp av Mediearkivet (som numera har blivit överlägset konkurrenten Presstext både ifråga om täckning och presentation) kan man få fram statistik över hur uttrycken 00-talet och nollnolltalet har varit representerade i några av våra större tidningar. Så här ser det ut årsvis:

 

1996 1
1997 1
1998 1
1999 27
2000 32
2001 9
2002 18
2003 6
2004 13
2005 9
2006 40
2007 36
2008 82
2009 430

och ännu mer påfallande blir det om man ser på utvecklingen månadsvis under 2009:

 

Jan 21
Feb 22
Mar 14
Apr 15
Maj 25
Jun 17
Jul 10
Aug 17
Sep 17
Okt 26
Nov 36
Dec 194

Men detta bör då jämföras med 90-talet/nittiotalet som i samma tidningar legat på omkring 3 000 per år sedan 1997 med en topp på 4 700 år 1999. Inte ens när 00-talet nu ska sammanfattas kommer det upp i jämförliga siffror. Nu används ju också 2000-talet/tvåtusentalet ibland som beteckning på 00-talet, men det ligger faktiskt också under med ca 2000 förekomster som högsta notering (år 2009). Man kan misstänka att  blir mindre populärt som beteckning på 00-talet nu när det är slut. Men jag tycker att de här siffrorna fortfarande ger visst stöd för vad jag tidigare har påstått, nämligen att man faktiskt fortfarande talar mindre om 00-talet än om andra decennier, på grund av frånvaron av en riktigt accepterad beteckning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Bokslut för det onämnbara decenniet

 1. Martin Persson skriver:

  Och årtalen?

  Svårare att ange siffror för är det ökande bruket att säga tjugo tio (eller hur det skulle bli i skrift) i stället för tjugohundratio. Själv har jag precis vant mig av med att säga tvåtusentio och hinner visst aldrig i fatt.

 2. Linnea Hanell skriver:

  Skilj mellan sekel och millennium

  Sedan kan man ju också diskutera valet mellan tvåtusentalet och tjugohundratalet. Själv röstar jag på den senare varianten, eftersom vi hittils alltid sorterat år efter sekel, och inte millennier. Om vi säger år tvåtusentio nu, så kommer rimligen år tvåtusenetthundratio om hundra år. Det kommande seklet skulle alltså benämnas tvåtusenetthundratalet. Det kanske inte är så krångligt att vi kommer undvika att prata om seklet, men jag vill påstå att vi gör bäst i att följa det gamla mönstret: artonhundratalet, nittonhundratalet, tjugohundratalet.

 3. David skriver:

  Re: sekel

  Det är inte omöjligt att tänka sig "det tjugoförsta århundradet" som namn på det nuvarande. Går man tillbaks till äldre texter (alltså från 1800-talet och tidigare) ser man påfallande ofta detta uttryck, som sen tycks ha trängts tillbaka till förmån för uttryck med "hundratal" och liknande. Kanske kommer detta århundrade att gå till historien som "tvåtusentalet" men kommande århundraden enligt deras ordningstal – vem vet.

 4. Helena skriver:

  Men att säga tjugohundratalet är ju som om vi skulle säga tiohundratalet om åren 1000-1099, och jag kan inte minnas att jag någonsin hört någon säga det… Och om 90 år… ja, den som lever får väl se.

  Sen måste jag bara säga att 00-talet är trevligare än "the noughties" som jag sett det benämnas i brittiska medier. 00-talet är kanske inte helt bra, men the noughties låter som en grupp dåliga superhjältar.

 5. Linnea Hanell skriver:

  Tiohundratal och tjugohundratal

  Helena: Det är i och för sig sant att man inte hör benämningen tiohundratalet särskilt ofta. Jag vet inte riktigt när de här benämningarna kom igång (kanske inte på 1000-talet), men man kan åtminstone tänka sig att tusentalet är en rätt så rimlig följd av niohundratalet. Det gäller dock inte för nittonhundratalet följt av tvåtusentalet.

  Det händer ju ibland att språket är inkonsekvent, och i det här fallet måste vi välja vilken regel vi vill vara konsekventa mot: ska vi prata om millenniets första sekel som vi pratade om det förra millennieinledande seklet, eller ska vi prata om seklet som vi pratade om det som nyss avslutades? Jag står fast vid att benämningen tjugohundratalet är bäst.

 6. Östen Dahl skriver:

  Tiohundratalet

  Nåja, helt obelagt är väl inte tiohundratalet:

   

   

   

 7. Andreas skriver:

  Hihi. Kan man tänka sig att de tio åren som börjar med 2000 och slutar med 2009 kan benämnas "det tvåhundrationde årtiondet"?

 8. Karin Almbladh skriver:

  Nytt decennium?

  Är det verkligen så att det nya decenniet började den 1 januari 2010? Det första decenniet e. Kr. var mellan 1-10, varvid det andra decenniet började 1 januari år 11 osv, detta, då inget år noll finns – år 1 e. Kr. föregicks av år 1. f. Kr.

  Så egentligen börjar 2010-talet 1 januari 2011.

   

 9. Östen Dahl skriver:

  Sifferpurism

   Ja "egentligen" är det kanske så, men praxis sedan rätt länge är att utgå från de siffror som föregår nollan eller nollorna. Så 1990 var det första året på 90-talet och inte det sista på 80-talet och 2000 var det första året på det nya millenniet även om en del purister rynkade på näsan åt detta. 

 10. Karin Almbladh skriver:

  Nytt decennium?

  Jag vet att det är purism – men det är rätt kul att vara purist ibland.

 11. Martin Persson skriver:

  Vill man vara helt makalöst jobbig kan man som bekant alltid häva ur sig att vår frälsare med stor sannolikhet föddes några år före vår tideräknings startpunkt, men då är vi så långt från lingvistiken att man skäms.

 12. Rolf Broberg skriver:

  Ett decennium kan börja på godtyckligt år

  Eftersom det inte finns något år 0, måste det första decenniet (e.kr.) vara år 1-10. Det andra decenniet tvingas därmed börja år 11. Men om vi inte numrerar decennierna som första, andra osv, kan ett decennium börja när som helst. År 1954-1963 är ett decennium, liksom 1955-1964. Och 1990-talet är ett decennium som innefattar de år som heter nittonhundranittio-någonting, alltså 1990-1999. Eftersom vi så ofta väljer att prata om xxx0-talet (t.ex. 1990-talet, ofta bara 90-talet), är det inte särskilt förvånande att decennier med viss förkärlek anses börja på ett årtal med slutsiffra 0.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>