Metallisk språktrend påvisad?

Inom vissa mer extrema hårdrocksgenrer har man alltid varit på jakt efter de optimala attributen för att signalera mörker och ondska, och nu tycker sig åtminstone tre utländska metallkapell ha hittat det kanske perfekta uttrycket för sin vurm: det svenska språket.

Svenska är relativt ovanligt som sångspråk även för inhemska döds- och svartmetallband, men ryska Svartby, japanska Frigöra och finska (inte finlandssvenska!) Finntroll har alla det gemensamt att de funnit svenskan särskilt lämpad att uttrycka undergångsstämningar.

Men kanske är svenskan som sådan trots allt inte det perfekta språket, för ibland har orkestrarna genomfört lite innovationer, säkerligen ägnade att ytterligare skärpa ondskan i uttrycket. Svartby har sina texter anslagna på sin sajt — varför inte besöka den och avnjuta den subtila poesin i Kom i min kittel, Julen av vedergällning, Skada över er eller Groda, ryttare?

(vår stamkommentator Martin plåtkoll på metallen — pun not intended — och kan kanske bygga ut listan).

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Metallisk språktrend påvisad?

 1. Martin Persson skriver:

  På rak arm kommer jag bara på brittiska punkarna the Stranglers. En av deras medlemmar bodde vad jag förstår här ett tag, vilket resulterade i låten "Sverige (Insnöad på östfronten)". (Jag tror texten blivit lite fel på länken; "kroppssten" borde väl vara "gravsten".)

  Vad gäller Finntroll kan jag berätta att deras första sångare, Katla, har en finlandssvensk mor. När de bytte till en purfinsk vokalist, Wilska, ville de inte ändra konceptet utan fortsatte med de svenska texterna. Nu har de emellertid en tredje sångare, Vreth, vars etnicitet jag inte känner till. Resten av bandet är dock finnar.

 2. Martin Persson skriver:

  Jag har annars en känsla av att norska är mer populärt i black metal-kretsar. Just nu hittar jag bara ett belägg, tyska enmansbandet Vinterriket, som har vissa norska låttexter.

 3. Rickard Franzén skriver:

  tack!

  Tack Parkvall! Fantastiska texter som lyser upp  tillvaron.

  Groda, ryttare på dig!

 4. Östen Dahl skriver:

  Finntrollssvenska

  Instämmer med föregående talare! Men även Finntroll har lagt ut sina texter på nätet och de är också skrivna på en innovativ varietet av svenska, som i detta citat:

  Då jag rest mitt tryne mot den eviga skyn
  Jag hörde ett läte jag aldrig glömma
  En här så mäktig vid skogens bryn

  Det verkar som om finntrollen i likhet med många modersmålstalare av svenska uppfattar verbformer på -a som en generell arkaisk presensform snarare än som ett pluralform.

   

 5. Martin Persson skriver:

  Gamblare och phinare

  Amerikanska death metal-pojkarna i Nile har gjort sig kända för att framföra sina stycken på fornegyptiska, men även när de sjunger på engelska vill de vara gammaldags. Då blir verbformerna tyvärr lika knasiga som i Östens Finntroll-citat. Här är par rader ur titelspåret från Black Seeds of Vengeance:

  The scourge of Amalek is upon you,The seed of Amu hath oppressed you
  They hath urinated upon you and made you eat feces
  They know not Ra
  They are the enemies of Asar,they hath defiled your tombs

  Med detta önskar jag alla en fridfull jul.

 6. David skriver:

  Svårt med -th

  Vi kan ju också notera The Arks "Calleth you, cometh I" som ju inte bara missar verbformerna utan också använder en konditionalordföljd som fungerar på svenska men inte på engelska. "If thou callest, I will come" eller dylikt skulle vara bättre.

 7. Hanna Johansson skriver:

  Frigöra! Det skulle mitt band också heta om jag hade ett.

 8. Martin Persson skriver:

  Mera metall!

  Jag förstår inte att jag kunnat missa uruguayanska Trollhorn, som också sjunger på svenska, tror jag. http://www.youtube.com/watch?v=kG9RhJ-FYzs

 9. Mikael Parkvall skriver:

  Varför får man känslan av att flera av banden i den här genren utmärks av mindre självdistans än påkallat?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>