Google firar Ludde

Idag har Google (i vissa av sina språkversioner) haft esperanto-flaggan inlagd i sin logga, för att fira den officiella världsesperantodagen, vilket i praktiken innebär Lugvig Zamenhofs födelsedag. Grabben fyller jämnt, också, för just i år är det 150 år sedan han såg dagens ljus.

(Dessutom är det 19 år sedan lingvistlistan grundades, och 116 år sedan dansken Vilhelm Thomsen offentliggjorde att han hade knäckt orkhonskriften, som visade sig representera de äldsta kända styckena skrift på något turkspråk).

Vår danska systerblogg Sprogmuseet firar med att berätta om kopplingen mellan esperantism och järnvägsanställda. Och webbtidningen Libera Folio gör det genom att publicera översättningar av två kapitel ur en av mina böcker till esperanto.

För mig själv blev detta första dagen då jag hörde folk på svenska omtala tranbär (ja, bären, inte likörsmaken) som cranberries. Det ska bergis vara så nuförtin.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Google firar Ludde

 1. Östen Dahl skriver:

  Inte värt ett ruttet tranbär?

  Att folk använder det engelska ordet för tranbär har förmodligen att göra med att tranbär aldrig har åtnjutit den popularitet i Sverige som de har i engelsktalande länder och även i Ryssland. Det omvända gäller för lingon, som ju faktiskt går under namnet lingonberries på engelska även om de har en del andra namn också, till exempel mountain cranberry, vilket tyder på att de ses som ett slags avart av tranbär. Man kan googla på de här orden och se att lingon slår tranbär med åtskilliga hästlängder på svenska medan cranberries och kljukva sopar mattan med lingonberries och brusnika.

 2. Per Starbäck skriver:

  kranbär

  Även "kranbär" kan man se ibland på svenska. Då spökar väl "tranbär" nånstans i bakhuvudet tillsammans med "cranberries".

 3. Marit skriver:

  Då heter det väl så

  På en kaffebar i Lund beställde jag en gång en latte med kanelsmak. Tjejen som expederade fattade ingenting. Jag pekade på en av flaskorna som stod på en hylla bakom henne och informerade henne om att där var kanelsmaken. "Å, du menar cinnamon!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>