Lär dig prata om mat på en svensk dialekt på ICA:s hemsida

Lär dig säga "Va sa du hään? Till afään?" och "En ät filbryta opp på môran" eller skicka en lunchinbjudning eller en flört till dina vänner. Roligare kan man inte ha det en lördagseftermiddag!

ICA:s dialektguide

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lär dig prata om mat på en svensk dialekt på ICA:s hemsida

 1. Östen Dahl skriver:

  Rätt trevlig sajt

  Inte så illa för att komma från ett kommersiellt håll… ICA behöver kanske förbättra sitt rykte (man frestas att undra om de inte borde ha tagit med någon mening i stil med "Märk om alla varor — panschisarna i farstun!"). Nu gör de förstås som man ofta gör i dialektsammanhang, d.v.s. behandlar landskapen som odelbara enheter. Kan någon placera talarna mera precist i landskapen? (Jag har förstås mina idéer om detta men det är roligare att höra läsarnas åsikter först.)

 2. Gunnel, med fritidsadress i Skog, Hälsingland skriver:

  Landskapsdiskriminering

  Vissa landskap har tydligen inte befunnits värdiga, t.ex. Hälsingland och Gästrikland, vilket bekräftar min uppfattning att det i det allmänna medvetandet finns lågstatuslandskap. Det är ingen tillfällighet att så mycket nedsättande skrivs om Ockelbo (i själva verket en trevlig och vackert belägen plats)!

 3. Östen Dahl skriver:

  Det allmänna omedvetandet

  Jag tror att valet av landskap inte så mycket återspeglar deras allmänna status som hur stor medvetenhet det finns om de dialekter som talas där. Det där med status är dessutom ganska tveeggat: Stockholm förknippas med hög status i fråga om politiskt, ekonomiskt och kulturellt inflytande men just därför är vi nollåttor mindre populära i landet, medan till exempel de mindre inflytelserika gotlänningarna säkert gör ett mer sympatiskt intryck. – Beträffande Ockelbo undrar jag hur många svenskar som vet (eller visste för ett par år sen) i vilket landskap det ligger. Så kanske det är bättre att säga att lågstatuslandskapen finns i det allmänna omedvetandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>