En anledning att fira

Så vill vi förstås uppmana till firande — ni har väl inte glömt att det är den koreanska alfabetsdagen just idag? Det vi firar är alltså att hangul, värdens kanske fräsigaste skrivsystem, lanserades 1446. Fram till 1991 var detta en helgdag i Sydkorea, och Lingvistbloggen vill givetvis lobba för att den återfår denna status.

För exakt 62 år sedan utgavs för övrigt den första större koreanska ordboken på just denna dag — gissningsvis var publiceringsdatumet inte helt slumpmässigt valt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En anledning att fira

 1. Östen Dahl skriver:

  Hangul på export

  Förutom att det anses allmänt fräsigt (åtminstone bland lingvister som förmår uppskatta fräsigheten) har hangul nu gått på export — det används numera också för språket cia-cia i Indonesien. Detta låter som ett skämt men verkar faktiskt vara sant. Läs om bakgrunden här.

   

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Fräsigt är bara förnamnet

  Man frestas närmast kategorisera detta som retntav fränt!

 3. Jens Östlund skriver:

  Ännu ett språk för hangul (plus lite katakana)

  Det har även gjorts försök att skriva ainu med hangul (http://www.omniglot.com/writing/nuye.php), vilket måste erkännas vara mycket smidigare än att försöka skriva det med det japanska katakana (http://en.wikipedia.org/wiki/Katakana). Dels på grund av japanskans lite smått begränsade fonologi, sen även det faktum att katakana används mestadels i ljudhärmande sammanhang (alltså onomatopoesi och utländska ord), vilket kan säga något om japaners syn på ainu.

  Taiwanesiska (alltså en sydkinesisk dialekt, Hokkien) skrevs också med katakana under japanska ockupationstiden (1895-1945). Det kan ges som exempel på att vissa skriftsystem verkligen inte fungerar i alla väder. (http://en.wikipedia.org/wiki/Taiwanese_kana#Comparison_chart_with_POJ)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>