Hur liten kan man vara och ändå vara i majoritet?

Okej, det är petigt, jag erkänner, men eftersom Jonas Thente tidigare har sagt så urbota dumma saker i en fråga med språkanknytning  (se kommentarerna till detta tidigare blogginlägg), så kan jag inte låta bli att vara lite dum jag också. I dagens DN förundras Thente nämligen över att spanskans ställning i Sverige. Det rör sig om världens näst största språk (vilket är sant), men “här i Sverige räknas det självklart och komiskt nog som ett minoritetsspråk”. Komiskt eller inte, så är ju en möjlig förklaring till detta att mindre än 50% av landets befolkning är spansktalande. Betydligt mindre än en procent, faktiskt. (Om vi nu räknar modersmålstalare, och det måste vi ju göra, för det är bara då som spanska är världens näst största språk).

Till saken hör ju också att det finns få länder utanför den egentligen spansktalande världen där språket har så hög status som i just Sverige. Med undantag av två småländer är det bara i Filippinerna, Brasilien, USA och Sverige som spanskan är det (efter modersmålet) näst mest studerade språket.

6 kommentarer till Hur liten kan man vara och ändå vara i majoritet?

1. Martin Persson skriver:

Vilka är småländerna då? Andorra och Ekvatorialguinea?

Knattenationerna äro: Belize och Ekvatorialguinea. (Andorra är jag lite osäker på).

Spanska ännu inte minoritetsspråk

Man kan ju tillägga att de spansktalande skulle bli ganska glada om spanskan verkligen befordrades till (officiellt) minoritetsspråk i Sverige så att man fick samma rättigheter som talare av jiddisch. De är ju trots allt åtminstone tjugo gånger så många. Men enligt reglerna får de vänta 100 år eller så innan språket får hemortsrätt här.

4. Lugubert skriver:

Småspråk

Jämför med att hindi, som är förstapråk för så där en halv miljard människor, i svenska  universitetssammanhang räknas till "småspråken".

Hindi ett oklart begrepp

Det kanske då bör påpekas att beroende på hur man definierar hindi så kan man hamna från 200 till 500 miljoner modersmålstalare. "Hindi" som det definieras i folkräkningarna inkluderar en rad varieteter som är tämligen så avvikande från standarden; Ethnologue (som i och för sig inte alltid är ett sanningsvittne) räknar dem som egna språk.

6. Ex-magistra skriver:

Absurd skol-politik!

" /–/  Sverige som spanskan är det (efter modersmålet) näst mest studerade språket."
    Detta måste då exkludera ev. studier av SP som hemspråk för invandrare, och gör förhållandet än mer anmärkningsvärt, eller i klartext, som jag ser det, visar direkt hän på svensk utbildn.politiks skandalöst insmickrande slöhet.

Att SP i sv.språkundervisn. är på andra plats (efter eng.) är ju på intet sätt- som hade varit rimligt- ngt VAL av Staten med hänsyn till bedömd vikt, kulturell, handels-politisk etc. Verkliga orsaken: SP framstår som ett "ingångslätt" språk, ytterligare förhöjt gm att det kom in i sv. skolan med en dragning mot det turistiska goda livet, en touche som lever kvar, då SP ju sällan fullföljs med högre kurser, där det för övr. då snabbt skulle visa sig vara MINST lika svårt som TY eller FR,  som nu sv elever  ( i den heliga valfriheten!) tillåtits att nobba sedan den vansinniga  LG-94.  Högskolan vet nu konsekvenserna. Forskningslitteratur på dessa för oss naturliga kulturspråk har blivit otillgänglig för allt fler!