Singulariteter

Nu har det kommit ett nytt nummer av Språktidningen, och det vore väl dåligt om man inte skulle hitta något att kommentera. På avdelningen "Questions and answers" undrar Språktidningsläsaren Ulla Svensson över singularformen there's i there's many people here, som man gärna säger i talspråk. Maria Estling Vannestål svarar bland annat att det handlar om språklig rationalisering — "det går helt enkelt fortare att säga there's än there are". Men varför säger man då till exempel he sings när det går fortare att säga he sing (det heter ju they sing)? Det är nog en del andra faktorer som ligger bakom singularformen i there's. Man kan notera att den här konstruktionen motsvarar svenskans det är många människor här, där det brukar kallas "formellt subjekt" och många människor "egentligt subjekt". På den tiden verbet i svenskan kongruerade med subjektet (som i Kräftor kräva dessa drycker) rättade det sig efter det formella, inte efter det egentliga subjektet — så även då hette det som det gör idag snarare än det äro många människor här, och det oberoende av om singularformen var kortare. Det hette alltså det sitter två katter på trappan och inte det sitta två katter på trappan även om det senare går något fortare att säga. Och även på engelska finns det anledning att se there som något som åtminstone i vissa avseenden fungerar som subjekt. I varje fall är there inte ett vanligt rumsadverbial i satsen there's many people here — i så fall hade vi ju fått en motsägelse mellan there och here. (I danska och sydsvenska använder man där som formellt subjekt i sådana här konstruktioner, så det heter där är många människor här.)

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Singulariteter

  1. Jonas skriver:

    Vad ska man säga om "There has/have/'s/'ve…" då? Jag har intrycket att man där hellre har kongruens med det egentliga subjektet. Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>