Mikael Parkvall på TV4

Titta!

http://www.tv4.se/1.1107308/2009/07/23/man_far_prata_som_man_vill

(Tack för länken, Tilmann.)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mikael Parkvall på TV4

 1. Östen Dahl skriver:

  Spikar i ögat

   Schyst. Men en av frågorna som Micke svarar på i den tillhörande chatt motiverar en kommentar:

  Åke Edberg: Hej! Hur är det? Heter det ” En nagel i ögat” som många nyhetsuppläsare säger eller skall det vara ”En vagel i ögat” som jag lärt mig? 
  Mikael Parkvall: Är inte det ett uttryck som liksom har spårat ur med tiden? Jag är inte säker, men jag skulle tro att de flesta idag säger "nagel" även om "vagel" är det "historiskt korrekta". Det finns tonvis med såna uutryck som historiskt sett är fullständigt vansinniga. Men om alla säger "fel" så blir det ju "rätt".

  … faktum är att "nagel i ögat" är det ursprungliga uttrycket som man kan se här i SAOB, med belägg från 1640 (Götheburg stad är een nagell i ögat för Juthen). Den teori som markeras där som "möjl." synes mig tämligen plausibel, nämligen att nagel här betyder 'spik' och ursprungligen kommer från följande tämligen oförblommerade uppmaning till etnisk rensning: 

  Men om ni inte fördriver landets invånare, då kommer de som ni lämnar kvar att bli taggar i era ögon och pikar i era kroppar. (4 Mos. 33:55)

  … så "en vagel i ögat" får nog betraktas som ett äggkorn.

 2. Anders Lotsson skriver:

  Vagel är en åkomma

   En vagel i ögat är en akut infektion i ögonlockskanten. En nagel i ögat är något som ställer till förtret eller förargelse. Det är alltså inte så att det ena är rätt och det andra är fel, utan det är två olika saker.

 3. Östen Dahl skriver:

  Svar till Anders Lotsson

  Korrekt, i princip. Men om man använder "en vagel i ögat" som i nedanstående nätcitat får det ändå anses vara om inte ett äggkorn så åtminstone en äggkornlik användning:

  Mötena var mycket populära och välbesökta och blev en vagel i ögat på den kyrkliga myndigheten.

  De verkar inte förstå att de är en vagel i ögat på alla de vanliga bilisterna med normalstora fordon.

  Radio Rock är en vagel i ögat på den brittiska regeringen, men eftersom radiopiraterna sänder från internationellt vatten kan man inte komma åt dem.

   

   

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>