Iriskan i kartor

Så har en av mina egna favoritbloggar, Strange Maps, haft en språkrelaterad karta igen. Denna gång visandes vad man talar på Irland.

Tilläggas kan kanske att de omnämnda 39 procenten är folk som har engelska som modersmål, men som lärt sig iriska i skolan.

Som kartälskare tycker jag också att det är kul att notera hur väl de irisktalandes geografiska fördelning stämmer överens med nederbörden. Jämför tex denna karta med denna. Slutsats — tag en engelsktalande, tillsätt endast vatten, och voilà en kelt redo att brista ut i de mest häpnadsväckande konsonantmutationer!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Iriskan i kartor

 1. Martin Persson skriver:

  Mer, Micke!

  Gissningsvis går det att samköra kartor över medeltemperatur och finskugriska språk i Sverige med liknande resultat. Ett jobb för doktor Parkvall!

  Kanske nederbörd och semitiska språk i Afrika?

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Nja, men däremot vet jag att enligt en bekants fågelbok så matchar utbredningen av uralugglan (har jag för mig att den hette) lämpligt nog nästan perfekt de uraliska språkens utbredning. Dock så det inte lita fräckt ut när jag kollade i en annan fågelbok. Skärpning, herrar och damer uralugglor!

 3. Calle skriver:

  klockerz! tá sé go maith!

 4. Necessitatibus skriver:

  that istge ideal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>