Allas tillgång till språk nu garanterad

I onsdags antog riksdagen förslaget till språklag. Detta har inte väckt någon större uppmärksamhet i de gamla media — ingen av morgontidningarna i Stockholm har nämnt det överhuvudtaget. Det senaste jag har hittat om språklagen där är en artikel av Olle Josephson från 14 mars. (Språkförsvarets blogg är nästan det enda ställe där saken alls har nämnts.) Tydligen anses frågan inte så upphetsande, och vi har ju tidigare kunnat konstatera att lagen måste anses vara en papperstiger. I varje fall kan vi nu se fram emot att vi från 1 juli alla kommer att garanteras "tillgång till språk", en formulering som ter sig någorlunda meningsfull endast jämfört med den som tidigare förekommit i sammanhanget, nämligen "allas rätt till språk". 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Allas tillgång till språk nu garanterad

 1. Östen Dahl skriver:

  Språkrådet på alerten

   Ja, Språkrådet hade förstås uppmärksammat saken också.

 2. Östen Dahl skriver:

  En Olle-krönika till

  …och dessutom finns det en krönika av Olle Josephson om språklagen i SvD från den 16 maj, som inte återfinns i nätupplagan. (Olle tipsade mig själv om detta.) Men det var alltså innan lagen antogs.

 3. Nils skriver:

  Nationen på gott och ont

  Imorse skrev Göran Rosenberg en ledare i DN:

  "På senare tid har det lagts ner åtskillig möda från regering och riksdag på att göra Sverige till en nation. Eller åtminstone påminnna landets invånare om att Sverige är en nation…."

  Fast han tog inte upp att Svenska numera är huvudspråk i Sverige, bara att nationaldagen blivit röd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>