Europarådets expertkommitté stöder Lingvistbloggens tankar

Europarådet har en expertkommitté som granskar hur medlemsländerna sköter sina åtaganden ifråga om minoritetsspråksstadgan. Nu har den skrivit en rätt kritisk rapport (nummer tre i ordningen) om Sveriges minoritetsspråkpolitik. Bland annat får vi faktiskt stöd för åtminstone två saker vi har tagit upp här på bloggen. För det första säger man att Sverige borde ta reda på hur många som talar de olika minoritetsspråken. För det andra menar man att älvdalskans situation borde klargöras "i samarbete med talarna", vilket väl på svenskt byråkratspråk betyder att man ska tillsätta en utredning i frågan. Båda dessa saker bör alltså applåderas, fast statistiken borde förstås inte bara gälla de officiella minoritetsspråken utan överhuvudtaget de språk som talas i Sverige.

Men för övrigt kan man ändå fråga sig i hur stor utsträckning svensk språkpolitik ska bygga på ett minoritetsspråkbegrepp som explicit sägs utesluta invandrarspråk och dialekter och dessutom är knutet på ett tvivelaktigt sätt till begreppet "nationell minoritet".

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Europarådets expertkommitté stöder Lingvistbloggens tankar

 1. Mikael Parkvall skriver:

  …och som likväl, stick i stäv med sina egna intentioner, inkluderar jiddisch, romani och icke-tornedalsk finska, vilka alla tre i allt väsentligt är just invandrarspråk.

 2. Martin Persson skriver:

  Mickes invändning kan man delvis komma förbi genom att räkna finskan som en tornedalsfinsk dialekt.

 3. Östen Dahl skriver:

  Svenska som minoritetsspråk

  Exakt. Jag har också lekt med tanken att man skulle kunna lösa älvdalskans problem om man gjorde engelska till officiellt språk i Sverige; svenska skulle då bli ett minoritetsspråk och älvdalska skulle då liksom sydsamiska kunna få särskilt stöd som utrotningshotad varietet av detsamma.

  En annan tanke är att erkänna alla språk som talades på svenskt territorium under stormaktstiden; det skulle i ett slag göra tyska, estniska, lettiska och ingermanländska till nationella minoritetsspråk. Ingermanländska har förmodligen lika många talare i Sverige som jiddisch, och tyska och estniska har många fler.

   

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>