Tjejvåld

Det har ju ibland noterats att uttrycken mansvåld och kvinnovåld i praktiken brukar betyda samma sak, nämligen 'mäns våld mot kvinnor' (se här till exempel). Men igår läste jag i min lokaltidning Mitt i Huddinge att "Tjejvåld har ökat kraftigt" — och det är inte våld som begås mot tjejer utan våld som utövas av tjejer. Om man googlar på tjejvåld så ser man att det stämmer för majoriteten av träffarna. Det bör kanske tilläggas att kvinnovåld är ungefär tusen gånger vanligare än tjejvåld, men det är ändå intressant att uttrycken används så olika. Jag undrar om inte det naturliga för sammansättningar med våld är att förledet betecknar förövaren snarare än offret. Man kan ju testa med några nya kombinationer, säg lingvistvåld eller bloggarvåld. Vad skulle rubriken "Lingvistvåldet ökar kraftigt" betyda? Jag tycker personligen att det finns en skillnad här mellan våld och misshandel: ett förled till misshandel handlar helst om offret, vilket kan ha att göra med att misshandel är kopplat till det transitiva verbet misshandla, och någon sådan koppling finns inte för våld. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tjejvåld

 1. Lotten Bergman skriver:

  Dagens skratt

  'Schäkta en yngling (som är en tjej som inte utövar våld), men "Lingvistvåldet ökar kraftigt" var banne mig det roligaste jag har läst på länge. Jag ser framför mig hur du (åldermannen) och det unga lejonet Parkvall pucklar på varandra, t.ex. oense om det skorrande r:ets härkomst.

 2. Östen Dahl skriver:

  Symmetriskt våld

  Ja, i den tolkningen är vi ju både förövare och offer!

   

 3. Irene skriver:

  Heja, Heja!

  Lotten: vilken idé! Kan inte Språktidningen göra ett reportage, med lackande svett, boxningshandskar av konstmaterial och ilskna miner?

   

  Hur som: har ngn kollat om det helt enkelt beror på vinkeln i resp. artikel? Kanske står det "kvinnovåld" i artiklar som handlar om t.ex. kvinnojourer och liknande, medan det står "mansvåld" i artiklar som handlar om … tja, mansjourer?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>