Mer frestande utan E

Nej, jag syftar inte på Georges Perecs roman La disparition, utan på att Svenskan häromdan hade en rätt kul artikel om namn på livsmedelstillsatser. 1983 infördes nämligen inom EG (och, vill jag minnas, även i Sverige, som ju då inte var medlem) ett system där olika ämnen gavs en kod bestående av bokstaven E följd av tre siffror. Standardiseringen skulle, för att nu låna artikelns formulering ”minska medborgarnas oro över de många tillsatserna i maten”, men i praktiken har E-koderna för många kommit att symbolisera kemilabb och provrör snarare än mästerkock och traktörpanna.

Därför, rapporteras det, väljer många livsmedelstillverkare att skriva ”pektin” snarare än ”E440”, och ”citronsyra” hellre än ”E330”.

Förändringen slår dock inte igenom för ingredienser vilkas mer prosaiska namn ändå är bortom all räddning, och färgämnet ”E160f” får heta just så för att ”beta-apo-8’-karotensyraetylester” helt enkelt ändå inte uppfattas som mycket sexigare.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>