Är Sverige mindre drogliberalt än övriga EU?

Vår gamla kollega Jussi tipsade mig om detta inlägg på en grannblogg. Det handlar om en aspekt av översättning inom EU. Oavsett om man delar skribentens upprördhet eller inte, så är det onekligen en rätt intressant observation.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är Sverige mindre drogliberalt än övriga EU?

 1. Irene skriver:

  Av bara farten?

  Intressant reflexion. Jag skulle nog ha kunnat översätta "drug use" till "drogmissbruk" av bara farten, om jag var lite trött och det verkade passa in, men också för att det "positiva" ordet (narkotikabruk – inte drogbruk, lustigt nog!) så sällan används.

 2. Östen Dahl skriver:

  "Allt bruk är missbruk"

  Jag tror att vad som ligger bakom det här är tesen att "allt bruk är missbruk". Svenska Wikipedia säger under rubriken Missbruk så här:

  Ordet missbruk används vanligtvis för att beteckna all användning av illegala droger, oavsett om bruket är överdrivet och skadligt eller inte, och oavsett om ett beroende har utvecklats eller inte.

  Så missbruket ligger tydligen i illegaliteten. I länder där de droger som här är illegala är tillåtna borde man då kunna använda dem utan att missbruka dem.

  Det är ju lite anmärkningsvärt att en tes som "allt bruk är missbruk" kan få påverka terminologin i de svenska versionerna av EU-dokument. Det betyder alltså att de svenska versionerna, som rimligtvis antas uttrycka samma sak som versionerna på övriga språk, förutsätter en värdering som inte återfinns i de senare. En form av drogpolitisk Whorfeffekt, kanske.

  En annan konstig översättning som jag hittade är när den europeiska byrån European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction på svenska får heta Europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk. Här används alltså narkotikamissbruk för att översätta drug addictionnarkotikaberoende borde det väl vara?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>