Mångsidiga kineser

Talare av tonspråk använder i högre grad båda hjärnhalvorna än vad talare av icke-tonala språk gör. Åtminstone om man får tro nya rön från kinesiska forskare. På köpet lär vi oss att  mandarin är "one of the most difficult languages in the world".

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mångsidiga kineser

 1. Östen Dahl skriver:

  Än svenska då?

  I den kaliforniske fonetikern och långdistansjoggaren Ian Maddiesons
  sampel på 526 språk presenterat i World Atlas of Language Structures finns det 88 som har ett "komplext tonsystem" (däribland mandarin) och 132 som har ett "enkelt tonsystem", däribland norska (och därmed också, får man förmoda, (Sverige)svenska). Om samplet är representativt, är det ungefär 42 procent av världens språk som har ett tonsystem, och ungefär 40 procent av dem har ett komplext tonsystem. Mandarin är inte helt unikt med andra ord. Om nu de här teorierna stämmer, kan man då hitta väsentliga skillnader i språkprocessande mellan sverigesvenskar och finlandssvenskar (de senare har ju inget tonsystem)?

 2. Susanne skriver:

  "På köpet lär vi oss att mandarin är "one of the most difficult languages in the world"."

  Jag råkade på uttalandet "kinesiska är ju faktiskt ett fruktansvärt enkelt språk…inga…tempus…" runt kl. 0200 1/1 på nyårsfesten. Jag motsatte mig försiktigt uttalandet, och samma person berättade nån minut senare för mig att det fanns "typ 29 olika saker som [i] kan betyda… och jag kan inte höra nån skillnad". Det var kul att han inte såg någon intern motsättning mellan de olika uttalandena :-).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>