Vad är det vi håller på med egentligen?

Under de gångna månaderna har jag haft mer med medier att göra än vanligt, med anledning av att jag nyligen gav ut en bok. Detta har aktualiserat dem gamla frågeställningen "Vad tror egentligen lekmän att lingvistik är?".

När jag för ett tag sen tänkte efter, tror jag att den dummaste fråga jag nånsin fick i en intervju var "Som lingvist, lär du dej då nya ord varje dag?". Jag är fortfarande fascinerad av tanken på att en vanlig dag på jobbet består i att man kommer till kontoret, slår upp sin stora ordbok, och undrar "Hm, var slutade jag nu igår någonstans? Ah, där! Då ska vi se om jag kan plugga in hundra nya ord idag då"

Många skattebetalare skulle säkert under alla omständigheter vara tveksamma till att sponsra den faktiska lingvistiken, men frågan är om de skulle vara mer entusiastiska om lingvistik verkligen innebar just den typen av ordpluggande.

(Den näst dummaste frågan var nog "Som lingvist, pratar du då korrekt hela tiden?". Den har vi i och för sig hört åtskilliga gånger förut, även om det var lite intressant att den kom efter det att journalisten bevisligen hade läst Metros pajasporträtt av mig — man kan tycka att det borde ha varit svar nog…).

En ny variant hörde jag på bussen igår, när några ungdomar intill mig diskuterade ordval, och jag inte kunde låta bli att anteckna repliken "Mycket av det handlar om lingvistik, typ hur man väljer ord alltså".

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad är det vi håller på med egentligen?

 1. Martin Persson skriver:

  Evigt martyrium

  - Universitete, sägeru. Va pluggarurå?

  - Svenska.

  - Kan dunte de? Höhöhöhö…

 2. Elin skriver:

  "Har du en fil.mag. i Språkvetenskap? Vilka språk har du lärt dig då?". BLIR GALEN PÅ FRÅGAN.

 3. Gustav skriver:

  igenkänning...

  Gud vad skönt att höra att den intervjun i Metro var fucked, jag reagerade negativt på den precis på några av de punkter du anmärker på i det där äldre inlägget om saken.

  Anyhow. Jag känner igen den där förvirringen kring mitt ämne, i inlägg såväl som kommentarer ovan. Fil. mag i Biblioteks- och Informationsvetenskap, och varenda jävel bara "då får ni läsa mycket klassiker eller?". Nej jag bara städar bokhyllor, måste man ju svara på det.

 4. Rickard Franzén skriver:

  Kanske bäst så..

  Eftersom behovet av att, av en auktoritet, få veta vad som är rätt och fel ( i språket i, detta fall ), tycks vara så stort. är det kanske lika bra att vårda föreställningen  lingvist = språkpolis – annars kanske vi snart får se Facebookgruppen "Inga fler skattepengar till lingvisterna"

 5. Martin skriver:

  Det finns fler svårbegripliga yrken

  Påminner mig om följande replikskifte, som en astronom rapporterade om:

  me: “I’m an astronomer.”

  woman: “That must be fun. But… what’s left to do? I mean, we already know the names of all the stars!”

  me: …

 6. Östen Dahl skriver:

  Lingvister som texttolkare

  En annan missuppfattning tycks vara att vi lingvister är särskilt bra på att tala om hur man ska förstå texter. Vi fick idag ett mejl från en person som undrade över ett brev han hade fått från Tullverket; det var en oklar syftning där som kunde leda till rätt allvarliga missförstånd. Så jag sa: "Vi är ju lingvister och inte specialister på texttolkning, men som vanlig svensk kan jag hålla med om att texten är missvisande." och fick svaret: "Jaha, jag trodde det var sånt en lingvist gjorde, jag måste blivit felinformerad =)."

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>