Sveriges näst största invandrarspråk

Jag håller som bäst på och lägger sista handen vid en bok om språken i Sverige, och tänkte jag skulle dela med mig av ett statistiskt kuriosafakta som i alla fall jag tyckte var lite kul (jag brukar som en del vet gilla sånt mer än dom flesta). Lite grann ingår det i samma serie som det jag nämnde häromsistens, nämligen att det skulle kunna bli en kul frågesportsfråga:

Fråga: Vilket är det näst efter finska vanligaste invandrarspråket i Sverige?
Svar: Svenska.

Här menar jag inte bara att så gott som alla invandrare i Sverige mer eller mindre behärskar svenska, utan jag talar om modersmålet för utrikes födda.

Jag räknar nämligen med att 155000 utrikes födda har finska som modersmål, drygt 90000 serbokroatiska, och strax under 70000 arabiska.

För svenska har vi (enligt mina beräkningar) 55000 finlandssvenskar, något eller några tusental estlandssvenskar, kanske 100 gammalsvenskbybor (utvandrade från Ukraina 1929), runt 7000 personer födda utomlands av svenska föräldrar, och omkring 44000 adoptivbarn. Med andra ord, en bra bit över 100000 svenskar med svenska som modersmål är alltså födda utanför landets gränser.

Och det näst efter finska största invandrarspråket i Sverige är därmed — svenska! Det kanske inte alla hade gissat.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sveriges näst största invandrarspråk

 1. inga johanson skriver:

  vanligaste invandrarspråket

   Persiska/Farsi ?

  Hur många har persiska som modersmål? färre än arabiska?

   

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Jag föreslår att persiska har 59000 modersmålstalare i Sverige, vilket skulle göra det till det nionde största språket i landet. Arabiska är fyra (efter svenska, finska och serbokroatiska) med 93000. Men det är alltså bara en uppskattning från min sida, eftersom det inte finns nån officiell statistik.

 3. erik skön skriver:

  Finlandssvenskarna i Sverige

  Bästa Mikael,

  Finlandssvenskarnas antal ligger  mellan 60 000 och 100 000. Exakt siffra går inte att få eftersom de inte erkänns som en separat invandrargrupp. De räknas som sverigefinnar. Tack för att du uppmärksammar svenskan hos invandrare! 

   

 4. Bengt Strandfeldt skriver:

  Erik Skön, nej, finlandssvenskar räknas inte som "sverigefinnar". De räknas som sverigefinländare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>