Mer för ordnödiga

I afton invigs Rikstermbanken, där Terminologicentrum TNC erbjuder gajdning bland fackterminologi inom olika områden, inklusive termernas motsvarigheter på vissa andra språk.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mer för ordnödiga

  1. Östen Dahl skriver:

    Oförutsägbara termer

    Än så länge är det lite oförutsägbart vilka termer man hittar i Rikstermbanken — det beror på om termen ifråga råkar finnas med bland de facklexikon och ordlistor termbanken bygger på. Exempelvis saknas termen termbank. Antikva finns med men inte kursiv och fetstil. Om man söker på dinosaur får man definitionen 'reptil tillhörande gruppen Saurischia eller Ornithischia'; söker man sen på reptil hittar man ingenting. Det beror på att dinosaur finns med i en geologisk ordlista som råkar finnas med bland källorna, men reptil är tydligen inte en geologisk term och någon motsvarande zoologisk lista finns inte med (däggdjur saknas till exempel också). En påfallande lucka är att det inte finns några medicinska termer med om de inte råkar också höra till något annat område. Stroke finns inte, däremot cancer, eftersom det senare anses vara relevant för arbetsmiljön. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>