Med måttla

Jag vet inte vilken sten jag bott under de senaste decennierna, men jag kan inte påminna mig om att jag har hört ordet medelmåttlig förut. Antagligen borde jag har hört det, eftersom en googling med svenska som språkinställning ger 4330 träffar mot 34600 för det normativa medelmåttig. Detta motsvarar 11% av totalen, och därmed ligger ordet bättre till än vad jag hade kunnat drömma om på en lista över de ord som oftast stavas/uttalas "fel".

Presstext är varianten ovanlig, men likväl inte orepresenterad. Där finns åtminstone ett belägg vardera från 1996 och 2001.

Vi nyutnämnda språkpoliser kanske borde ta i med hårdhanskarna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Med måttla

 1. inga johanson skriver:

  medelmåttlig

   jag ser ingen skillnad på sista ordet rad 1 och andra ordet rad 3.

  skulle det vara medelmåttig någonstans?

   

   

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Ja, det skulle det såklart vara. Faran med klipp-och-klistra, helt enkelt. Vad jag menar är förstås att jag inte har hört (och nu skriver jag för säkerthets skull utan att klippa-och-klistra) att varianten med "L" var ny för mig, fastän jag bergis borde ha hört den förr, och att varianten utan "L" är den som ordlistor och liknande påbjuder.

 3. Vävmästarn skriver:

  korr

  Felet är åtgärdat..

 4. Lasse skriver:

  Ordhöftarna

   Jag är ändå inte särskilt förvånad över denna medelmått(l)ighet. Har hört andra ord som belönas med extra konsonanter som "stackrarna" istället för "stackarna" etc. Har en idé om uttalarna av dessa varianter inte riktigt hör skillnad på vad de säger och hur ordet stavas eller bör låta.

 5. Martin Persson skriver:

  Polisiär inkompetens?

  "Hanskarna", dr Parkvall? Antingen är du rolig, eller så är du klantig. Och det är ju roligt.

 6. Johan Anglemark skriver:

  Klantig och slarvig är inte samma sak, Martin.

  Jag tror inte att det handlar om ett inskotts-l av fonetiska skäl, Lasse, utan snarare om en kontamination från orden "måttlig" och "omåttlig".

 7. Mikael Parkvall skriver:

  Martin: Det var faktiskt inte med flit. Men det blev ju flera oavsiktliga lustigheter på en gång där. Polisen måste nog ta fram sin allra hårdaste batong och tukta mig ordengkligt (ja, det där sista var med flit).

  För övrigt håller jag med Johan om att det antagligen är"måttlig" som spökar i bakgrunden.

 8. Det är bara fult med måttlig. Har aldrig sett någon säga måttlig… Hoppas verkligen att det inte blir en ny standard..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>