Minoritetsvarieteter

Regeringen tänker skärpa minoritetslagstiftningen eftersom den gamla fungerade tämligen dåligt. Jag konstaterar att jag själv snart kommer att bo i en officiellt tvåspråkig kommun, det känns spännande och lite farligt. En sak som inte så mycket har figurerat i det här sammanhanget tidigare är risken att minoritetsspråken faktiskt dör ut, men nu tänker man alltså göra något åt detta. Den ansvariga ministern Nyamko Sabuni ömmar särskilt för sydsamiskan:

Om bland annat sydsamiskan ska kunna räddas från att helt försvinna som levande språk behöver beslutsamma åtgärder vidtas omgående.

Detta är utan tvivel ett alldeles riktigt påstående. Det är ändå på sitt sätt lite pikant eftersom sydsamiskan inte är ett eget språk enligt nuvarande minoritetslagstiftning och tydligen inte heller i den kommande. Minoritetsspråkutredningen diskuterade frågan om samiska skulle behandlas som ett eller flera språk och kom fram till följande:

Om de olika samiska varieteterna behandlas som skilda språk anser vi att det … kan bli svårt att hävda att de varieteter som används i minst utsträckning talas av tillräckligt många för att motivera att konventionen [d v s den europeiska stadgan om minoritetsspråk] skall tillämpas på dem.

Detta är ett intressant resonemang. Eftersom de små varieteterna är för små för att var för sig få stöd enligt konventionen, slår vi ihop dem till ett språk just för att vi sen ska kunna ge var och en av dem stöd.

De så kallade förvaltningsområdena för finska och samiska ska utvidgas — det är detta som gör att bland annat min hemkommun Huddinge nu blir tvåspråkig eftersom den hamnar inom förvaltningsområdet för finska. En av de kommuner som kommer att tillhöra förvaltningsområdet för samiska är Älvdalen, eftersom det finns talare av sydsamiska i kommunens norra delar, alltså Särna och Idre socknar. Dessa personer kan nu vända sig till myndigheterna på sitt eget språk, vilket ju är trevligt för dem. Men denna rätt gäller inte det traditionellt största språket i kommunen — älvdalska, det är ju inte erkänt som nationellt minoritetsspråk, eftersom det anses vara en svensk dialekt. Nu får visserligen även dialekter ett visst stöd — Språk- och folkminnesinstitutet har fått en slant (en knapp miljon tror jag att det var) för detta ändamål. Men denna summa ska alltså delas mellan alla svenska dialekter. Och något älvdalskt språkcentrum, som man nu vill inrätta för sydsamiskan, har vi inte sett till.

Det paradoxala är alltså att man inte behöver vara ett eget språk för att få särskilt stöd, det räcker med att vara en varietet, så länge det är ett minoritetsspråk det handlar om. Hallå, Nyamko Sabuni, hur vore det med "beslutsamma åtgärder" för älvdalskan, innan den försvinner? Eller kanske älvdalingarna borde övergå att prata samiska?

4 kommentarer till Minoritetsvarieteter

"En av de kommuner som kommer att tillhöra förvaltningsområdet för samiska är Älvdalen, eftersom det finns talare av sydsamiska i kommunens norra delar".

Frågan — eller snarare frågorna — som inställer sig är följande: "Gör det?" samt "Hur vet man det?".

Förtydligande

Öh, alltså inte huruvida förvaltningsområdet utvidgas eller inte, då, utan snarare "Hur i hela friden vet man att det finns talare av sydsamiska i Älvdalens kommun när svenska staten satt en är i att inte kartlägga vem som pratar vad och var?". Som det brukar heta — references on demand.

Lärare sökes

Bra fråga, som det heter. Om man försöker få svar på den kan man råka på den här annonsen där det framgår att man söker lärare för att undervisa elever i Idre i "sydsamisk integration". Det handlar om tre (3) elever i årskurserna 5-8. Om de eller deras föräldrar talar sydsamiska framgår inte.

Rättelse

För "Språk- och folkminnesinstitutet", läs "Institutet för språk och folkminnen".