Hon har inte gjorts till ett objekt

Igår fick jag för jag-vet-inte-vilken gång i ordningen höra att konstruktionen ”jag såg han” blir vanligare och vanligare. Jag är övertygad om motsatsen, men det har jag inte speciellt konkreta belägg för.

Hur som helst, även om inte just gårdagens påpekare formulerade sig så, så brukar ofta påståendet åtföljas av något i stil med att ”folk kan inte skilja på subjekts- och objektsformer”.

Lite påfallande tycker jag dock det är att man sällan hör ”jag såg hon”, vilket har sin historiska förklaring. När svenska pronomen gick från tre kasusformer till två, så valde nämligen riksspråket att i objektsrollen generalisera dativformen honom, medan icke-standardvarianter istället satsade på ackusativformen han — som alltså råkade låta likadant som subjektsformen. För kvinnfolk sammanfaller dock inte dessa, för där hade vi ackusativformen hana och dativformen henne. Talare som säger “Jag såg han” kan alltså också antas säga “Jag såg’na” (av hana), men knappast *“Jag såg hon”. Man kan tycka att en del kverulanter borde reflektera över faktumet att det påstådda bortfallet av objektsformer bara gäller han, men inte hon (och för den delen inte heller jag, du eller något annat pronomen), men en del insisterar rentav på att “Jag såg hon” är lika vanligt förekommande.

Jag testade i vanlig ordning förekomsterna hos Google, och provkörde några vanliga verb: jag frågade X, jag hörde X, jag kände X, jag saknar X, jag såg X, jag träffade X och jag älskar/älskade X. (Anledningen till att jag valde just jag var för att få så talspråklig karaktär som möjligt — vi talar mer om oss själva än vad vi skriver om oss själva).

Dessa konstruktioner följs av han snarare än honom i 15% av fallen, medan motsvarande för hon/henne, du/dig och ni/er är försumbart.

Ergo: om det nu förekommer att folk säger (det historiskt sett omotiverade) ”Jag såg hon”, så är det antagligen rysligt ovanligt. Och svenska objektsformer lever och har hälsan.

För övrigt älskas han/honom betydligt mer än hon/henne i nättexterna, medan motsatsen gäller för älskades. Sätter månne män (antagandes att majoriteten av nätskribenterna är hetero) ord på sina känslor först när det är försent?

5 kommentarer till Hon har inte gjorts till ett objekt

Jag såg hon

Jag håller med om att hon i stället för henne inte är så vanligt, men det förekommer faktiskt. Jag tycker jag hörde det mer när jag bodde på västkusten. Det känns lite som göteborgskt dagisspråk, samma varietet som har paradigmet denne, denna, detta, domma. Däremot fungerar objektsformerna i första och andra person helt normalt.

2. Ulla skriver:

Precis vad jag upplevt, att det förekommer här i Göteborg på vissa håll.

3. Anders skriver:

Både jag såg hon och jag såg han, betraktar inte jag som speciellt konstigt när jag tänker på dialekt….
    Jag kan fortfarande falla in i det när jag inte tänker mej för, vilket är ganska ofta.

Mystisk distribution

På nynorsk har man ho för 'hon' både som subjekt och objekt. Sammanfall av subjektsform och objektsform av 'hon' verkar också förekomma i en del nordliga svenska dialekter, dock verkar objektsformen vara a eller na i äldre västsvenska mål, så det är inte alldeles klart varför sammanfallet också dyker upp i Göteborg.

5. Maria skriver:

Lowden – ett subjekt

Detta får mig osökt att tänka på författaren Martina Lowdens sommarprogram från 2008. I grundskolan var hon ett mobboffer. Inte utan fog, tyckte hon uppenbarligen själv; hon var en sådan där ohälsosamt intelligent skitunge, som både lärare och elever störde sig på. Hon fick alla att känna sig underlägsna. Som exempel nämnde hon ett tillfälle när en gosse ursinnigt pekade på henne och utbrast: "Jag hatar hon!!", varpå Lowden raskt svarade: "Det heter 'Jag hatar HENNE'!!"

Ja, jag vet inte var Martina Lowden gick i skolan. Jag tror inte att det var i Götet iaf…