Skitmycket skit

Niklas Ekdal skriver i DN idag under rubriken Värsta högerspråket om arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins spådom att 2009 blir ett "skitår". En av orsakerna till att Littorins uttalande upprör Ekdal är användningen av förledet skit:

Jag har inget emot en väl vald svordom vid lämpligt tillfälle. Men detta måste ändå vara svenskt rekord i politiskt skitspråk.

Man kan hitta åtminstone fyra problem med Littorins ordval:

För det första skitar han ner i offentligheten. S-ordet är synonymt med bajs. Även om vi använder det dagligen lite till mans förväntar man sig högre nivå av ett statsråd.

Vad ska föräldrar svara när barnen tycker att middagsmaten är "skitäcklig"? Ja, eh, du förstår att så ska man nog inte säga, även om regeringen gör det.

Menar Ekdal allvar? För hur ska man tolka att han själv använder skit elva gånger i artikeln, vilket väl torde vara svenskt rekord i journalistiskt skitspråk.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skitmycket skit

 1. L. skriver:

  Ironi?

 2. Östen Dahl skriver:

  Ja men var?

  Ja men var är ironin? I den moraliska upprördheten eller i användningen av skit? Är det jag som är trög som inte fattar?

 3. L. skriver:

  I användningen av 'skit' antar jag. Jag tänker mig att han försöker demonstrera hur illa det låter när man använder skit på det sättet, och alltså är hans bruk inte allvarligt menat.

 4. Östen Dahl skriver:

  Tvetydig ironi

  Ja, men problemet är att man kan få precis motsatt effekt. Eftersom han själv använder skit så många gånger kan man tolka det så att hans uppmaning att inte använda det inte är allvarligt menad — det kan uppenbarligen inte vara så farligt att göra det, om man kan göra det på skämt. Jag använde för en tid sen rubriken Svär inte så jävligt och där var ironin snarast riktad mot alla som upprörs över svordomar, i synnerhet de som samtidigt använder dem själva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>