Vem har finsk bakgrund?

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand riktar idag på DN:s debattsida skarp kritik mot behandlingen av den finskspråkiga minoriteten och synen på finskt språk och finsk kultur i Sverige. Man kan hålla med henne om en hel del. I absoluta tal är det inte så stor skillnad på antalet finskspråkiga i Sverige och antalet svenskspråkiga i Finland. Även om det finns historiska skäl till att finlandssvenskarna har en helt annan ställning i Finland än Sverigefinnarna i Sverige är relationen mer asymmetrisk än som kan rationellt motiveras. Det är påfallande att varken de som argumenterar för att svenskar borde lära sig flera främmande språk och de som vill värna om den nordiska språkgemenskapen brukar nämna önskvärdheten av att flera svenskar skulle lära sig finska. Finskan har ju sexton kasus, så man kan ju inte begära att man ska lära sig ett sånt språk, och förresten kan väl alla finnar svenska eller hur?

Men det finns ändå vissa kommentarer att göra till Maria Wetterstrands sätt att beskriva situationen. Hon skriver:

I Sverige bor i dag 440.000 människor med finsk bakgrund. De har antingen flyttat från Finland, är finska medborgare eller har minst en finsk förälder. Hälften av dem använder finska språket. Det är utan jämförelse den största minoritetsgruppen i Sverige.

"Finsk bakgrund" är en problematisk etikett av ett par skäl. Siffran inkluderar både finsk- och svensktalande finländare och "finländsk bakgrund" hade ur det perspektivet varit klarare. Sedan begränsas "utländsk bakgrund" i officiell svensk statistik numera till de som har två utlandsfödda föräldrar. Argumentet för att man ändrade definitionen var att man inte ville stämpla så många människor som "utländska". Men det här slår uppenbarligen åt båda hållen. För individen kanske det är bättre att man räknas som svensk, för gruppen är det en fördel att se så stor ut som möjligt, och därför vill man ha en mer inklusiv definition. Men man bör kanske inse att en person som inkluderas i Maria Wetterstrands 440 000 "människor med finsk bakgrund" inte behöver vara mer finsk än att han/hon har en åländsk (svensktalande) förälder eller en förälder som kom hit som krigsbarn och som har tappat både sin finska identitet och sitt finska modersmål. Maria Wetterstrand ställer "människorna med finsk bakgrund" i Sverige mot de 260 000 finlandssvenskarna. Men de senare är alltså personer som har officiellt uppgett att de har svenska modersmål och är alltså inte en jämförbar grupp. När Maria Wetterstrand sen säger om de 440 000 att "hälften av dem använder finska språket" är det faktiskt någonting som man inte kan säga något om, det kan bara vara en uppskattning. 

 

  

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vem har finsk bakgrund?

 1. Henrik skriver:

  Svensktalande i Finland

  Svensktalande i FINLAND är inte non överklass utan mest småbönder och fiskare

 2. Per-Åke Lindblom skriver:

  En kommentar till Maria Wetterstrand

   

  Jag har skrivit en utförlig kommentar till Maria Wetterstrands artikel I DN för den som är intresserad.

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>