Stipendium för älvdalskpratare

I Älvdalen får skolelever numera ganska generösa stipendier om de talar älvdalska. Om denna handfasta språkbevarande åtgärd kan man läsa i Dalarnas Tidningar.

4 kommentarer till Stipendium för älvdalskpratare

1. Björn Rehnström, Älvdalen skriver:

Bättre få skäll för något man gjort än för något man inte gjort

Jag är ganska engagerad i att försöka rädda det unika språket i Äldvalen från att dö ut. Men när jag ser hur barnen, trots att de har engagerade och medvetna föräldrar som alltid dalskar åt dem, går över till svenska så blir jag sömnlös, och har så varit i många år.

En sådan natt drömde jag att jag vann 100 miljoner och inrättade en stipendiefond som dalskande barn skulle få del av.

Men, jag vann ite några pengar, man måste visst investera i lotetr och tipskuponger för sånt, har jag hört.

Istälelt fortsatte jag drömma, tills John Blund ledde mig tvärs över gatan till Besparingsskogen, där jag såg Jordägarnämnden sitta i sammanträde. Tio av de elva ledamöterna pratade älvdalska och nästan alla hade barn som de ville skulle dalska, men som ändå bara svenskade.

Då gick jag till Ulum Dalska, som ansökte hos Besparingen. Besapringen tyckte det var bra och vilel gärna stödja detta och hoppas nu att det kostar dem mycket pengar. Om det bir dyrare än beräknat så har det hjälpt.

Min tanke är att de många barn och ungdomar som kan älvdalska, men ändå gör över till svenska, nu får en liten extra knuff av sitpendiet, att försöka lite extra. Det ska bli mycket spännande att se om stipendiet gör någon skillnad. Gör det inte det så har i varje fall jag försökt att göra något. Och då får ni skälla på mig för något jag gjort. Det kan jag bära.

Om stipendiet hjälper några barn och ungdomar att behålla sitt språk så är det helt fantastiskt. Det älvdalska språket är ju en omistlig del av vår identitet och en nyckel till vår historia. Och historien måste man ha med sig in i framtiden.

2. Maria skriver:

Trevlig blogg!

Idag gjorde jag en sen förstahandsanmälan till Lingvistik I…nu hoppas jag på att den hinner hanteras och att jag får vara med i januari!

/ Maria