”Lögndetektor” anklagar bidragssökande – ”Lie Detector” accuses benefit applicants

(English below)

"Lögndetektor" anklagar bidragssökande

Teknologin från Nemesysco (se tidigare inlägg), marknadsfört i Storbritannien av företaget DigiLog, används i 25 brittiska kommundelar (councils) för att avslöja bidragsfusk. Nu vill Gordon Brown bygga ut systemet, som rapporterats i Svenska Dagbladet och Aftonbladet (se även The Guardian). Den första kommundelen som provade systemet förra året, Harrow i nordvästra London, sparade £300.000 på tre månader.

Det otäcka är att teknologin inte kan skilja mellan sanning och lögn, som Eriksson & Lacerda visar i sin artikel "Charlantry in forensic speech science: A problem to be taken seriously"; utfallet är helt slumpmässigt. Det innebär att faktiska bidragsbehövande inte bara riskerar att bli utan bidrag, utan dessutom att utsättas för förnedrande anklagelser om fusk. Att ingen brytt sig om att kolla oberoende forskning om produktens tillförlitlighet innan den tillåts påverka medborgarnas liv och rykte är chockerande.

Som tidigare rapporterats på denna blogg har Nemesysco hotat den ansvariga utgivaren för tidskriften som publicerade Eriksson & Lacerdas artikel med stämning för förtal. Nemesysco har dock inte inkommit med några vetenskapliga bevis för att deras produkt fungerar.

Vi rapporterade också att tidskriften, The International Journal of Speech, Language and the Law, utplånat alla spår av artikeln. Spåren, om än ej själva huvudtexten, är nu återinstallerade, med abstrakt och en kommentar som säger att tidskriften inte längre kommer att distribuera artikeln. Det borde de, om inte annat så av hänsyn till den ökande skara människor vars livssituation kommer att påverkas om Browns planer går igenom! Det handlar också om informations- och tryckfrihet: när tvingades en medicinsk tidskrift senast dra tillbaka en artikel om ett läkemedels verkningslöshet? Aldrig, skulle jag tro.

Om några dagar kommer vi att kunna ge länken till ett utdrag ur artikeln med förklaringar för icke-experter. Tv kan man få den fullständiga artikeln direkt från Francisco Lacerda.
 


"Lie Detector" accuses benefit applicants

The technology by Nemesysco (see the previous post), is in use in 25 British councils to reveal attempts at benefit fraud. Now Gordon Brown wants put the system, marketed in the UK by DigiLog, in general use. The first council to try the system, last year, was Harrow in north-west London. They saved £300,000 in the first three months, according to The Guardian.

The deeply scary thing here is that this technology cannot tell truth from lie, as shown by Eriksson & Lacerda in their paper "Charlantry in forensic speech science: A problem to be taken seriously" – the results are random. In other words, people in actual need of benefits risk being denied it, as well as being submitted to the humiliation of accusations of fraud. The fact that no one has bothered to check out independent research on the reliability of the product before it is allowed to interfer with the lives and reputation of citizens is shocking.

As reported before on this blogg, Nemesysco has threatened the editor-in-chief of the journal that published Eriksson & Lacerda's paper with a libel suit. However, Nemesysco has not submitted any scientific proof to counter the allegations.

We also reported that the journal, the The International Journal of Speech, Language and the Law, had obliterated every trace of the paper on their webpages. The traces, if not the full text, have now been reinstated, along with the article abstract, and a comment to the effect that the journal will no longer be distributing the article. They should, none the least in view of the growing number of people whose situation will be seriously affected if Brown's plans are carried out! There is also the issue of freedom of information: when was a medical journal last made to retract a paper showing that a drug was ineffectual? Never, I should think.

In a few days we will be able to publish the link to an excerpt from the article, with commentary for the non-experts. Meanwhile, you may request the full paper directly from Professor Lacerda.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Lögndetektor” anklagar bidragssökande – ”Lie Detector” accuses benefit applicants

 1. Rickard skriver:

  mindre uppdateringar

  Mindre uppdateringar av texten har skett 2008-12-12 ( Minor updates of the text have been made on Dec. 12, 2008 )

  Rickard Franzén, tekniskt ansvarig.

   

 2. Lugubert skriver:

  Lögndetektor

  Om jag inte minns fel har http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/ pekat på att det inte finns vetenskapliga bevis för att lögndetektorer fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>