Icke-nota

När man beställer mat för avhämtning på Stockholms Central får man en pappersremsa där det står så här: 

 

… sen när man hämtar ut maten och betalar den så får man en annan där det också står "Nota" men utan förbehållet.

Man kan undra hur man ska klassificera en nota som inte gäller som nota (kan den ändå vara en nota?), men man också undra vad det egentligen innebär att den inte gäller som nota. Enligt Nationalencyklopedins ordbok är en nota "(mindre) räkning som är uppdelad på småposter särsk. på restaurang och vanl. för direkt betalning" och en räkning är "förteckning med uppgift(er) om belopp som skall erläggas för köpt vara eller utfört arbete e.d., med specifikation av varan, arbetet etc". Så det ser ut som detta borde betyda att jag inte skulle bry mig om att det står att jag ska betala 75 kr. Men det var ju det jag fick göra, fast inte meddetsamma. Nu är det väl så att man oftast inte får något särskilt kvitto på restauranger utan man får ta med sig notan hem istället. Så en tolkning är att notan inte gäller som kvitto — den andra notan jag fick gör uppenbarligen det. Men möjligen kan det också betyda att jag inte ska betala meddetsamma utan vänta tills nästa nota kommer. Ungefär som en följesedel som kallas "proformafaktura". Under alla förhållanden är det klart att notan jag fick inte gäller som nota. (För övrigt var "bord nummer 50" också en fiktion eftersom jag aldrig satte mig vid något bord, "50" här fungerade bara som beställningsnummer.)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>