Mj Björklund gör taktisk reträtt

Vår gamle bekant Jan Björklund har än en gång ställts mot väggen angående sina tidigare uttalanden om att svenska skolor är värst i världen vad beträffande grovt och kränkande språkbruk och en del andra liknande saker. Man kan konstatera att han nu i tv-programmet Debatt (spola fram ca 10 minuter) tar ytterligare ett reträttsteg när han erkänner att han nog inte borde ha sagt "värst i världen" när det egentligen handlade om ett mindre antal industriländer. Fast reträtten får anses vara av det taktiska slaget — Björklund talar om ett "förtydligande". Och fortfarande vill han inte gå med på att vad ett gäng rektorer anser om hur ofta det svärs på deras skolor möjligen inte är helt valitt eller reliabelt. Björklund Watch fortsätter.

2 kommentarer till Mj Björklund gör taktisk reträtt

1. Anders skriver:

Jag tänke bara kommentera det militära språkbruket i inlägget och nämna att reträtter kan egentligen vara av tre slag – taktiska, operativa eller strategiska. Taktiska reträtter handlar i princip om enheter upp till bataljons storlek och där handlar det normalt sett om stridsteknik, alltså principer för stridens förande. Nu är jag osäker på Mj Björklunds krigsplacering men han skulle kunna vara bataljonschef, men jag bedömer det som troligare att han sitter (eller satt) i någon form av brigadstab, vilket skulle kunna leda till att vi talar om en operativ reträtt (brigadnivå).

Folkpartiet som arméfördelning

Nu gör väl mj Björklund denna reträtt snarast i egenskap av politiker — om man nu ska säga att det är som folkpartiledare eller som skolminister. I det första fallet kommenderar han folkpartiets ca 20 000 medlemmar — det motsvarar åtminstone en traditionell svensk arméfördelning, och då hamnar man onekligen på operativ nivå enligt Anders' definitioner. Hur många personer han kommenderar som skolminister är svårare att säga precist. Han måste ju undvika ministerstyre och kan därför inte gärna ge direkta kommandon till lärare och elever ute på skolorna, även om han säkert skulle vilja.