Mysterierna Melvin och Milton

 Som bekant fluktuerar förnamns popularitet kraftigt. På senare år har det dykt upp ganska många för Sverige helt nya förnamn och det finns mycket man kan undra över i SCB:s namnstatistik. Ofta är förstås namnen hämtade från den anglosaxiska världen; det är inte så konstigt om namn som är populära där eller som bärs av någon kändis blir vanliga i Sverige. Mer gåtfullt är att namn med engelskt ursprung som inte är särskilt populära i den engelsktalande världen slår an här. Jag har två exempel här (det finns säkert fler): Melvin och Milton. År 2007 fick 583 gossebarn i Sverige namnet Melvin, vilket gav det en 21:a-placering bland pojknamnen. Första gången det fanns med på topplistan var 2000, när det låg på 85:e plats med 97 bärare. Milton är ännu inte lika populärt — 2007 var det 183 pojkar som fick detta namn som därmed låg på 73:e plats. Men samtidigt är Milton det namn efter Sigge och Dante som ökat mest mellan 2006 och 2007 och första gången det fanns med på topplistan var 2005, så förmodligen har vi ännu inte sett hur populärt det kan bli. 

Om man nu istället tittar på namnstatistiken från USA och Storbritannien visar det sig att de här namnen inte är särskilt populära just nu. Enligt sajten WikiName låg Melvin 2006 på 425:e och Milton på 845:e plats i USA år 2006. Sajten noterar faktiskt också att Melvin tycks vara särskilt populärt i Sverige. Enligt NamePlayground är medelåldern på de som heter Melvin 62,99 år och namnet nådde sin popularitetstopp 1926. Medelåldern för Milton är 68,65 år och popularitetstoppen nåddes redan 1912. Noteringen för 2006 var den sämsta i historien!  Jag har inte hittat några exakta siffror för Storbritannien men enligt den här sidan från motsvarigheten till SCB figurerade inget av namnen bland de 100 populäraste i England och Wales under de senaste statistikförda 5 åren.

Jag har också förgäves försökt hitta någon populär person som heter Melvin eller Milton. Den kändaste Milton är väl ekonomipristagaren Milton Friedman, men kan man tänka sig att svenska föräldrar döper sina barn efter honom? Och kanske det finns några för mig okända rocksångare med de här namnen?

Melvin och Milton ser ju ganska lika ut men har också något annat gemensamt, nämligen ursprunget. Från början är nämligen båda två ortnamn — Melvin kommer förmodligen från ett fornfranskt malville vilket väl torde ha betytt 'skräpby' eller något liknande. Milton anses vara en kortform för Middleton eller Milltown. Från att ha varit ortnamn blev de sen först efternamn och så småningom förnamn.

Varför döper svenska föräldrar sina barn till Skräpby och Kvarnstad (eller för den som föredrar en mer bokstavstrogen transponering: Mölletuna)?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Mysterierna Melvin och Milton

 1. hannah skriver:

  Milton

  Milton fanns det ju en häst som hette sent 80-tal/tidigt 90-tal, kanske är det människor som var unga då och beundrade den här hästen, som hade någon slags idol-status hos unga hästtjejer och -killar, som nu döper sina barn efter en häst?

 2. Jon skriver:

  Kan Stefan Holms son Melvin spela en roll?

 3. Östen Dahl skriver:

  Mysteriet Melwin

  Hästteorin om Milton är inte alldeles osannolik, fast det skulle i så fall vara ett rätt unikt fall — eller finns det fler hästnamn som har förmänskligats? Jag kollade Legolas och det finns faktiskt 6 personer som heter så, men de kan naturligtvis också vara inspirerade av Sagan om ringen.  (21 personer heter Frodo!)

  Beträffande höjdhopparen Stefan Holms son (född i oktober 2004)  så visar det sig att han inte heter Melvin utan Melwin — denna stavning har inte kommit upp på topplistorna men det finns 583 personer i Sverige som heter så (jämfört med nästan 3000 för Melvin). Och detta ökar snarast mystiken, eftersom w-varianten tycks vara ännu ovanligare i den engelskspråkiga världen, de namnsajter jag hänvisade till tidigare tar inte upp den. Om man googlar på "Melwin" får man upp två engelskspråkiga sajter, http://www.thinkbabynames.com som förklarar att det är en variantstavning av Melvin och att det är "a very rare male first name" och en Wikipediaartikel om en puertorikansk popsångare vid namn       Melwin Cedeño. Resten av träffarna är på svenska och verkar mest handla just om svenska barn (några hundar finns med också). Här är också en svensk namnsajt som omnämner det. Så Melwin verkar ändå mer gåtfullt i sin svenska unikhet. Kanske w-bokstaven attraherar svenskar genom att se engelsk ut?

 4. Olsson skriver:

  Wilton

  En pojke på dagiset hemma heter Wilton – det verkar inte heller ha slagit i USA. Och Lancelot har jag också hört! Wilmer är ju extremt poppis – kanske efter WilmerX?

  Tänk när dessa grabbar om 17 år kommer som utbytesstudenter till USA och har heltöntiga gubbnamn …

  Hörde att Stefan Holm valde Melwin dels för att det fanns så många som hette Melvin, dels för att det var häftigt att ha "win" i namnet. Kanske Alwin nästa gång?

 5. Östen Dahl skriver:

  Wilmer och hans vänner

  Wilmer hör också klart till den här typen (även om det inte ursprungligen är ett ortnamn). I Sverige ligger det på plats 32 för närvarande, i USA har det inte synts till sedan 1960 ungefär. Här är två anslående grafer från Think Baby Names:

  USA:

   

   

  Sverige:

  Wilton, som hör till de ortnamnshärledda namnen, har än så länge bara 62 bärare i Sverige. I USA har det ungefär samma kurva som Wilmer.

  Alvin kommer starkt i Sverige — ligger nu på 41:a plats. I USA är populariteten måttlig (513:e plats) men relativt stabil.

   

   

 6. Lugubert skriver:

  Melvin

  Månne alla Melvins föräldrar slukade tidskriften Mad och fascinerades av ständigt denne Melvin Kowznofski?

 7. Östen Dahl skriver:

  Länk till Melvin Kowznofski

  Intressant hypotes, Lugubert, men hade du tänkt att det skulle vara en länk till Melvin Kowznofski? Här kan man hitta information om honom. 

   

 8. Östen Dahl skriver:

  Namnlös unge föreslås bli döpt till Melvin eller Milton

  Som Eva Lindström tipsar om finns både Melvin och Milton med bland de namnförslag som Metros läsare skickat in till ledning för de rådvilla föräldrar som inte kan bestämma sig för vad deras barn ska heta och därför riskerar böter. Inte alla förslagen verkar helt seriösa.

 9. a father skriver:

  ofta kan man kanske namnge sitt barn efter en släktning i tidigare led. en tanke bara.

 10. Östen Dahl skriver:

  Uppdatering - Melvin och Milton i utförsbacke

  Faktiskt fick både Melvin och Milton vidkännas en minskning i popularitet under 2008. Melvin ligger nu på 23:e och Milton på 78:e plats. Även Wilmer har backat från nr 32 till nr 35. Däremot är Alvin fortfarande på väg uppåt och har avancerat till plats 31, det vill säga Alvin har nu passerat Wilmer.

 11. Maria skriver:

  Melvin/Milton

  Jag har en son som heter Melvin och är 7 år.

  Till saken hör så kommer förmodligen vår nyfödda bebis att heta Milton.

  Vi tycker att namnen är fina och harmonerar bra tillsammans både här i Sverige och internationellt… trots ortsnamn, djurnamn eller dålig fantasi??

  /M-barnas mamma

 12. Östen Dahl skriver:

  Inget fel

  Sen den här tråden påbörjades har SCB:s namnstatistik för 2009 kommit och där ser man att både Melvin och Milton håller ställningarna och till och med avancerar något. Kanske de har kommit för att stanna (hur många av bloggens läsare vet att detta uttryck för inte så länge sedan uppfattades som en anglicism?). Och om namnbärarna och deras omgivning trivs med namnen så är det väl inte fel. Men vi som är intresserade av kulturell evolution kommer att fortsätta att förundras över hur kulturella fenomen dyker upp från ingenstans och sprids med vindens hastighet.

  – Alvin har för övrigt nu nått plats 27, var ska detta sluta? Ett annat namn med samma struktur är Elton, som är nykomling på topplistan — och liksom Melvin och Milton har det sitt ursprung i ett ortnamn. Möjliga etymologier är 'Ellas stad' och 'Ålstaden', enligt Wikipedia. Men här kan man åtminstone peka på en kändis som kan ha varit inspiration (Elton John).

 13. Fader skriver:

  Rätt namn

  Hej,

   

  Vår son på 7 månader heter Milton. Det var inte lätt att välja, våra krav var; måste funka på engelska, svenska och på asiatiska språk utan att vricka tungan. Men som någon nämnde är det kanske konstigt i engelsktalande länder. Jag var tvungen att kolla innan klubban föll, och kollade med några kollegor från U.K. Enligt dem Melvin = Arbetarklass, fattigt och "billigt" namn, Milton = lite udda, men helt OK och kanske till och med lite coolt eftersom det är annorlunda jämfört med john och sean.

  Mvh

  En fader som inte har några second thought om namnet på sin son Milton. 

 14. Camilla skriver:

  mamma till en melvin

  Anledningen till att jag valde namnet är filmen "Livet från den ljusa sidan" där huvudpersonen bär namnet. Fantastiskt film, fantastisk karaktär och då vattnet gick när jag såg den tyckte jag att det var ett tecken. Intressant tråd – blir kul att berätta för sonen att hans namn betyder "skräpstad" när han blir större. Men mitt betyder ju kamel – inte mycket bättre det.

 15. JP skriver:

  Är det framtidens motsvarighet till de s.k. y-namnen vi har att göra med? Förr var det Conny, Jonny och Ronny som osade klotter och vandalism på ungdomsgården, om några år handlar det om Milton, Melvin och Alvin?

 16. JP skriver:

  Tillägg: Jag undrar alltså över om det finns data som kopplar ihop dessa namn med någon specifik social bakgrund. Jag misstänker att att det inte är fabrikör Carl-Philip von Knösenhielm som namnger sin nyfödde son Melvin, men jag kan vara ute och cykla.

 17. Magnus skriver:

  Haha!

  Jag har en son som heter Milton och är född 2004 och en son som heter Melvin och är född 2006. Hittade den här sajten av en slump när jag skulle hjälpa Melvin med ett skolarbete. 

  Faktum är att när vi valde namnet Milton år 2004 så fanns det inte med någonstans i statistiken. Året efter, 2005, skakade jag på huvudet när jag läste att namnet var det namn som klättrade mest på listan över pojknamn. Jag fattade då inte varför och det gör jag fortfarande inte. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>