Norrmän firar med topplista

I Norge uppmärksammade man den nedan nämnda språkdagen genom att låta lingvistikprofessorn Rolf Theil presentera en lista över världens vackraste, svåraste, lättaste, största, minsta, viktigaste, artigaste, konstigaste (och så vidare) språk.

En del av hans nomineringar är väl hyfsat okontroversiella, medan ett och annat får en att vilja citera sin läromästare genom att säga att ”det inte är fullt så enkelt”.

”Minsta språket” är tex rätt tveksamt, eftersom det finns åtskilliga tungomål med blott en enda talare, och längden på DNA-relaterade kemiska termer är bara beroende av längden på det längsta hittills beskrivna proteinet. Och självklart använder inga så långa ord i verkligheten, vare sig det är namn på kemiska föreningar eller på orter.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Norrmän firar med topplista

 1. Östen Dahl skriver:

  Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

  …och det här med det långa walesiska namnet var förstås redan från början en turistgimmick, om vilken man kan läsa i engelska Wikipedias artikel Llanfairpwllgwyngyll

 2. Mikael Parkvall skriver:
 3. Hanna skriver:

  Tungvrickare

  Lingvolabialer, som enligt Theil bl.a. finns på vissa stillahavsöar, återfinns även hos t.ex. Britney Spears; det är så man uttalar l i sexiga musikvideos – en lingvolabial eller möjligen apikolabial lateral.

 4. Mårten Söderblom Saarela skriver:

  Kilskrift

  Är kilskriften verkligen ett alfabet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>