Jag är mjölk

Det i förra inlägget nämnda dalfolket sa också en annan sak som jag var tvungen att kolla upp. Nämligen "Jag är laktos". Folk på vår institution associerar sannolikt till en tidigare finskspråkig (och i det svenska språket måttligt bevandrad) anställd vid vår institution som ibland kunde ha lappar på sin dörr med texter som "Jag är semester" och "Jag är tandläkare", där det var uppenbart att det saknades en preposition.

Men här var det uppenbart att det var "laktosintolerant" som åsyftades. Kan det verkligen förkortas på det viset? Jag hade aldrig hört det förr, men svaret är "ja, uppenbarligen".
Här är några nyss begooglade exempel (det finns fler):

• de är laktos så tål de hyla produkter
  • Ja skulle vilja ha de bekräftat att han är laktos om han nu är de
  • men eftersom jag är laktos och åt något som innehöll mjölk vände sig magen ändå upp och ner
  • Känns jävligt b att inte kunna inse att man är laktos och inte tål choklad
  • Till exempel om man är laktos ja då. måste man ju ha laktosfri sån och då måste man ju kunna läsa.
  • bra idé att dra i sig en stor frappe när man är laktos . INTE.
  • Jag är Laktos , när man inte tål sockret i mjölken, typ.
  • Den största skillnaden mellan en som är gluten och en som är laktos är att om en som har laktos får i sig laktos så får den ont i magen men en som har gluten behöver inte få ont i magen men skadar tarmen, kan till och med få cancer i tarmen.

(efter åtskilliga av citaten frstas man såklart lägga till ett "sic", men det avstår jag från).

Tilläggas kan också (tack Anna!) att formen laktosis också kan förekomma i samma funktion:

• När det var klart blev det mat, vilken tur att det fanns en till tjej som var laktosis där, annars hade nog min mage dött eller så hade jag inte kunnat käka
  • har du alltid varit laktosis eller kom det senare?
  • Åh jag är också laktosis.

Själv är jag laktostolerant. Och vet inte vad jag ska kalla mig.

8 kommentarer till Jag är mjölk

1. Filip skriver:

"Själv är jag laktostolerant. Och vet inte vad jag ska kalla mig."

Alaktos?

Såklart! Tänkte inte på det.

Jag är pälsdjur?

Som framgår av det sista exemplet i Mickes första lista så finns det faktiskt två mönster: jag är X och jag har X. Det vill säga man kan inte bara vara laktos utan också ha det. Jag började fundera över om mönstren kan generaliseras till andra fall av saker som folk inte tål. Jag hittade varken jag är/har pollen eller jag är/har pälsdjur men sen kom jag på att det finns ett relativt etablerat uttryck som passar in här, i alla fall någorlunda: jag har socker. Annars kan man förmoda att ett ord som laktos kan vara mera benäget att få såna här användningar eftersom det låter lite grann som namn på en sjukdom (jfr levercirros och asbestos). Vilket laktosintolerans inte alls är, åtminstone inte i ett globalt perspektiv, eftersom det är normalfallet nästan överallt utom här i norra Europa. Om detta bedrivs högintressant forskning vid vårt eget universitet, läs om det här. och här.

4. Jens skriver:

"frstas" (sic!)

Förlåt.

5. Hanna skriver:

Jag har också noterat fenomenet, men då gällde det att vara gluten.

6. Svante skriver:

Socker

Jag har hört äldre människor säga ”Han har socker/sockret” om personer med diabetes.

7. Svante skriver:

Sugar

PS Förekommer även på engelska: http://tamsie.wordpress.com/2007/04/28/the-sugar/ DS

8. Damra skriver:

Gissa hur glad jag blev att se er blogg! Helt fantastiskt!  Bra jobbat. Hur kul som helst att läsa! Fixat en RSS-feed till mig.

Här är min blogg. http://blogg.sogeti.se/bloggar/damra/index.html

Blog on! Och skicka en inbjudan eller två till intressanta seminarier.

Hälsningar, Damra