Fältarbete lajt i Bolivia

Den senaste månaden har jag tillbringat i provinsen Beni i norra Bolivia. Jag har åtagit mig att skriva ett kapitel i en bok (eller snarare en bokserie) om de inhemska språken i Bolivia; mitt kapitel ska handla om tupí-guaranispråket sirionó som talas av några hundra människor, mest i byn Ibiato som ligger 60 kilometer öster om provinshuvudstaden Trinidad. Jag var där för ett antal år sen tillsammans med filmaren Mats Brolin; den här gången hade jag sällskap med den tyska lingvisten Carola Emkow från Berlin och hennes bolivianske vän och medhjälpare Cristian Dominguez. Vi har inte varit i Ibiato hela tiden utan en hel del i Trinidad där det är lite bekvämare att arbeta; vår informant Edy Ino hade ingenting emot att komma till stan där han kunde bo hos sin dotter. Det har hänt en del sen jag var här sist. Sirionó är helt klart ett utrotningshotat språk, under de senaste decennierna har överföringen till nya generationer slutat fungera och nu är det mest folk över 25 som behärskar det aktivt och de som faktiskt använder det är för det mesta ännu äldre. Så det är mest spanska man hör numera. Ibiato verkar betydligt mindre isolerat än det var förra gången, vilket i och för sig kunde ha med årstiden att göra — vägarna är i mycket bättre skick än de var när vi var där i april, kort efter regntiden. Men cyklarna som folk just hade skaffat förra gången har nu i stor utsträckning bytts ut mot motorcyklar; också i Trinidad som länge har varit rätt dominerat av motorcyklar tycks de ha blivit fler och tyngre. (Eftersom motorcykeltaxi (kostar 3 bolivianos) är det vanligaste sättet att förflytta sig här i Trinidad har man en känsla av att halva befolkningen är sysselsatt med att transportera den andra halvan.) Telefon finns också numera i Ibiato och man har byggt ledningar för elektricitet ända fram till byn — det är faktiskt t o m förberett för gatubelysning men någon makthavare vägrar av oklar anledning att slå på strömmen, så när man vill ha sådan får man se till att ha en generator och bensin till densamma. Rent vatten är också en bristvara, eftersom det knappast finns något rinnande vattendrag i närheten.
Jag fick vara med om den årliga fiestan i Ibiato som avhålls den andra augusti; jag hade väntat mig en massa högstämda tal men det var mest skolbarn som hade blivit tränade i traditionella sirionódanser, rätt roligt att se.
Sen har det varit folkomröstning här i Bolivia där man fick säga sig mening om å ena sidan presidenten Evo Morales och å andra sidan provinsguvernörerna, varav bland annat den som finns här helst vill bli "autonoma", vad det nu innebär, men i princip vill man uppenbarligen bli av med Evo och allting som anknyter till höglandet. (Den här delen av Bolivia är alltså lågland och utgör utkanten av Amazonas; det finns ett antal bifloder till Amazonfloden men av någon outgrundlig anledning bosatte sig sirionófolket mitt emellan dem när de blev bofasta i mitten på 1900-talet — tidigare var de nomadiserande jägare.) Det var en aning nervöst inför folkomröstningen och det talades en del om blockerade vägar etc. Resultatet blev egentligen att alla vann — det vill säga både presidenten och guvernörerna fick förlängt förtroende. Nu vill Evo förhandla men guvernörerna verkar kallsinniga så läget är en aning låst, dock tämligen lugnt just nu.
Än så länge har den här expeditionen gått tämligen bra — folket i Ibiato har varit vänliga och samarbetsvilliga och vi har egentligen inte haft några missöden. Myggorna har dock som vanligt varit ganska aktiva. För det mesta är det rätt varmt fast det i princip är vinter men vissa dagar har det varit kallt och regnigt, ungefär svenskt sommarväder, vilket beror på vad man här kallar "sur" eller "surazo" ("nyiiseï"* på sirionó för den som är intresserad) på vilket är en kall sunnanvind som kommer nerifrån Eldslandet någonstans. Nu återstår emellertid att ta sig hem till Sverige, vi får se hur det går!

*här skulle det vara ett nasaliserat Viby-i (i med streck och trema) men det klarar inte vanliga webbtypsnitt så det får duga så här.