Betydande betoning

Okej, ingen epokgörande upptäckt, men ändå: I dagens DN talas det om ostronodlingen i Bohuslän och dess betydelse för havshälsan.

I en faktaruta där det talas om hur ostron lämpligast förtärs sägs att "Ostron som vuxit utanför avlopp och i hamnar kan innehålla gifter". Nu gör såklart den omvärldskunskap som alla över fem års ålder har att det hela inte rimligen kan missförstås, men ändå: för bråkdelen av en sekund var min tolkning att man ska undvika ostron som inte är uppvuxna i närheten av avlopp och hamnar.

Även om tolkningen är uppenbart absurd, hade den kunnat åstadkommas genom ett betonande av prepositionen "utanför". I en annan kontext hade tolkningen faktiskt varit alldeles rimlig: "Älgar som är uppvuxna utanför djurparker är betydligt mindre tama än de som länge haft kontakt med människor" (fiktivt exempel) hade sannolikt tolkats på motsatt vis.

Ett och annat går förlorat när tal reduceras till skrift.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Betydande betoning

  1. Camilla W skriver:

    Helt riktigt! Ett bättre ordval än "utanför" hade ju varit "vid".

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>