Biljonmångfald

På samma sida i SvD där man kan läsa om älvdalskan (se föregående inlägg) står det en artikel med rubriken "Stora tal vållar förvirring över Atlanten — och på SvD". Som bekant har en biljon nio nollor i USA men tolv nollor i Europa, inklusive Storbritannien. Detta har orsakat "mycket kostsamma missar" säger Anders J Thor på standardiseringsorganisationen SIS. Att det tas upp i SvD beror på en sådan (förhoppningsvis inte alltför kostsam) miss fanns med i en artikel där för en vecka sedan.

Det här skulle ju kunna sägas vara ett exempel på språklig mångfald — och är i så fall en påminnelse om att sådan inte alltid är av godo. Vi vill nog alla ha en viss standardisering, problemet är bara att veta hur långt man ska gå…

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Biljonmångfald

 1. Per Starbäck skriver:

  Även Storbritannien gör oftast som USA numer, faktiskt.

 2. Östen Dahl skriver:

  Fransk förvirring

  Det verkar att vara riktigt som Per säger, och jag lät mig här lite missledas av SvD-artikeln. Enligt den här webbsidan gick man i Storbritannien mer eller mindre officiellt över till det amerikanska systemet på 70-talet. Men det påstås där också att fransmännen fram till 1948 gjorde tvärtom: det vill säga de hade tidigare använt det som vi nu tänker på som det amerikanska systemet och bestämde sig då för att gå över till det europeiska. Och båda systemen har från början franskt ursprung. Men som det har blivit nu ser det förstås ut som ett skolexempel på amerikansk kulturimperialism ledd av storfinansen.

 3. Mikael Parkvall skriver:

  Vi har ju också diskuterat ett autentiskt sådant här biljonproblem på vår sida tidigare: http://ling-map.ling.su.se/blog/blog_ak.php?q=66

   

 4. Östen Dahl skriver:

  Upprepning

  Ja, liksom Björklund har vi tydligen en tendens att upprepa oss…

 5. Jonas Söderström skriver:

  Även trillioner är amerikanska i UK

  Här är två relativt samtida sidor som bekräftar att UK numera använder det amerikanska systemet – även när det handlar om triljoner:

  Who wants to be a trillionaire? (BBC, 7 May 2007)
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/more_or_less/6625545.stm

  Britain's £1 trillion debt mountain – How many zeros is that? (Scotsman.com, 30 July 2004)
  http://news.scotsman.com/latestnews/Britains-1-trillion-debt-mountain.2550147.jp

  (Båda hittade på wikipediasidan Long and short scales, som har en relativt utförlig och synbarligen trovärdig info om systemen i olika länder:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

 6. Harald skriver:

  missleda/vilseleda

  Är inte "missleda" också ett exempel på amerikansk kulturimperialism? När jag växte
  upp hette det "vilseleda" :-)

 7. Östen Dahl skriver:

  Missledd av engelskan?

  Det är möjligt att missleda har blivit vanligare på senare år under inflytande av engelskan, men enligt SAOB användes det redan på 1700-talet av författare som Thorild.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>