Älvdalska i SvD

Svenskan ägnade idag ett helt uppslag åt älvdalskan, men reportaget tycks inte finnas i webbupplagan. Det var hur som helst föranlett av den nyligen (på ort och ställe) hållna konferensen om språket, och ingen mindre än allas vår Östen Dahl fick också komma till tals.

En kommentar till Älvdalska i SvD

Övdalska i SvD

Ja, det påstås i SvD att jag har sagt att älvdalskan knappast finns kvar om 100 år, jag vet inte om jag verkligen sa det, men det som framkom under konferensens sista dag och som inte kom med i SvD kan onekligen tas som intäkt för en sådan förutsägelse. Gösta Larsson och Ulla Welin från språkföreningen Ulum Dalska presenterade en undersökning av hur många som egentligen talar älvdalska idag, gjord med hjälp av föreningens byombud. Deras uppskattning var 1700 i Älvdalens socken och 700 till i förskingringen. (Det bor ungefär 5000 personer i socknen, så 1700 blir 34%.) 2400 talare kanske låter betryggande men åldersfördelningen är rätt så katastrofal: det finns bara 45 talare i åldersgruppen 0-15 år vilket blir ungefär 5 procent, vilket är bara en fjärdedel av vad man kom fram till i en liknande undersökning i början på 90-talet. Det sas att en viktig faktor är att barn som talar älvdalska hemma tappar språket när de kommer på dagis. Det behövs alltså dagisgrupper där personalen bara talar älvdalska med barnen. Som framgår av den här artikeln och som vi tidigare har nämnt här på bloggen finns det verksamhet på älvdalska på förskolor i Älvdalen men dessvärre är det uppenbarligen inte tillräckligt!

Kanske lite paradoxalt har nog älvdalskan aldrig åtnjutit en så hedrad position i världen. Vi fick höra kommunföreträdare tala resp. bli tolkade till älvdalska och deklarera att man ville göra allt man kunde för att älvdalska skulle överleva och för att det skulle bli erkänt som minoritetsspråk. Forskningen om älvdalska blomstrar; numera bedrivs den även av generativistiska syntaktiker. Vi får väl se om statushöjningen så småningom leder till att också överföringen till nya generationer blir bättre…