Björklund laddar om

Nu var det ett tag sen vi hade nöjet att ondgöra oss över utbildningsminister Jan Björklunds uttalanden om språkbruket i svenska skolor. Jag trodde faktiskt att han hade tagit intryck av tjatet på denna blogg. Men nu laddar han om. Tillsammans med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skriver han idag på DN Debatt:

Ett påtagligt problem är att svensk skola har störst problem i världen med grovt och kränkande språkbruk. Det är ett jämställdhetsproblem och en utmaning för skolväsendet. Hur ska vi kunna locka våra mest begåvade ungdomar till läraryrket om risken är stor att få grova könsord kastade efter sig i korridoren?

Vuxenvärlden måste våga säga ifrån. Vi skapar inte Europas bästa skola med världens stökigaste klassrum. Skolan ska vara en trygg arbetsplats, fri från våld, hot och trakasserier.

Alltså: ingen undersökning har belagt att svenska skolor har det grövsta och kränkande språkbruket i världen, utan det handlade bara om en enkät där skolledare i olika länder tillfrågades om hur ofta svordomar ("profanities") förekom i deras skola, och där de svenska skolledarna i större utsträckning än övriga svarade "Dagligen". Ingen av dem sa att de hade fått grova könsord kastade efter sig i korridoren. Notera också den försåtliga stegringen i texten när man går från ett grovt och kränkande språkbruk till världens stökigaste klassrum med våld, hot och trakasserier.

6 kommentarer till Björklund laddar om

1. Jan Wiklund skriver:

Skriv till DN Debatt, Östen!

Har Björklund bemötts offentligt i den frågan och klätts av som den lögnare han är? Jag tror att han kommer att tjata på tills tillräckligt många vet att han ljuger. Det vore bra om de som vet hur det är – du t.ex. Östen – försöker få in ett genmäle.

Det är sällan någon debatt på DN Debatt

Suck. DN Debatt är inte särskilt intresserade av genmälen.  Micke och jag  försökte en gång  men blev refuserade.  Sen dess har jag noterat att det nästan aldrig är någon ordentlig diskussion på debattsidan; det är faktiskt ganska sällan som de tar in diskussionsinlägg i anslutning till tidigare artiklar. Men man kunde förstås försöka hitta något annat forum, om nu inte Lingvistbloggen är tillräckligt synlig.

3. Jonas Söderström skriver:

Så kommer man in på DN Debatt

Lingvistbloggen kan faktiskt få in sin kritik på DN debatt helt automatiskt. Om bloggen här pingar "sökmotorn" Twingly (som egentligen snarare är en sorts kopplingstjänst), dyker inläggets rubrik upp rutan "Bloggat om artikeln" på själva DN-sidan – som på den här artikeln till exempel:

Pingproblem

Jodå, fast tyvärr funkade den där pingfunktionen inte riktigt den här gången – hej Rickard, kanske du kan kolla?

5. Rickard skriver:

Ping

Det verkar ha fungerat även denna gång av Twingly att döma.

6. Johan Engdahl skriver:

Nå?

Syns det nu om ni bloggat om artiklarna? Då kan ni ju ännu bättre "samverka med det omgivande samhället och informera om" er verksamhet…!

MVH Jochen

PS Kan ni då inte försöka igen trots att ni blev refuserade en gång? Jag tycker det är grymt när det kommer in något extra bra i DN (och andra forum)! Ett exempel är när Tännsjö skrev om Egypten:

ett annat när Mats Persson skrev om EU-länder i kris:

Och när man ändå kommer med önskemål: det vore toppen om ni pallade infoga funktioner bredvid "Föregående 10" så att man kunde komma till början av bloggen, tidsmässigt menar jag.

Tack på förhand!